ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία είναι «πολιτικά σταθερή» διαβεβαιώνει ο Σολτς καθώς αρχίζει το «πόκερ» για νέα κυβέρνηση

Η Γερμανία είναι «πολιτικά σταθερή» διαβεβαιώνει ο Σολτς καθώς αρχίζει το «πόκερ» για νέα κυβέρνηση
Ως πιθανότερο σχήμα διακυβέρνησης προβάλλει το αποκαλούμενο «Φανάρι» υπό τον Όλαφ Σολτς AP Photo/Michael Sohn

Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας εκπέμπει εκτός των «τειχών» ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, καθώς η Γερμανία εισέρχεται σε μακρά και δύσκολη διαδικασία μετεκλογικών διαβουλεύσεων προς συγκρότηση -για πρώτη φορά- τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει τα ηνία στη μετά Μέρκελ εποχή.

Ως πιθανότερο σχήμα διακυβέρνησης προβάλλει το αποκαλούμενο «Φανάρι» ή «Φωτεινός Σηματοδότης» (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο) -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι-, μετά την οριακή επικράτηση του SPD στην ομοσπονδιακή κάλπη της Κυριακής και το ιστορικό χαμηλό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Εντούτοις ο υποψήφιος καγκελάριος του συντηρητικού μπλοκ, Άρμιν Λάσετ, σαφώς ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, θα επιχειρήσει εξίσου να συγκροτήσει συνασπισμό υπό τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, επικαλούμενος την μικρή εκλογική διαφορά δεδομένου ότι στη Γερμανία δεν υφίσταται διαδικασία ανάθεσης διερευνητικής εντολής.

Εν όψει των σκληρών μετεκλογικών διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να κρατήσουν μήνες, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Γερμανία είναι «σταθερή» πολιτικά παρά την όποια αβεβαιότητα μπορεί να προκαλεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στα αγγλικά.

«Θα φθάσουμε πολύ γρήγορα σε αποτέλεσμα -ει δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα» επέμεινε, απαντώντας σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θέλει «να σχηματίσει κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές», εννοώντας εκτός του SPD, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των χθεσινών εκλογών με το 25,7% των ψήφων, αλλά η διαφορά τους από το συντηρητικό μπλοκ, που απέσπασε 24,1%, είναι μικρή -εξ ου και ο Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει και εκείνος κυβέρνηση συνασπισμού.

Το 2017, χρειάσθηκε να περάσουν έξι μήνες μέχρι τον σχηματισμό της υπό την Μέρκελ κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», γεγονός που καθυστέρησε την πρόοδο των μεγάλων διεθνών θεμάτων, κυρίως των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απερχόμενη καγκελάριος θα ασχολείται με τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου καγκελάριου που θα εκλεγεί από την γερμανική Βουλή.

«Εγγύηση» για συνέχεια στις διατλαντικές σχέσεις

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε επίσης την επομένη των εκλογών ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχεια στις διατλαντικές σχέσεις.

«Η διατλαντική σύμπραξη είναι ουσιαστική για μας στην Γερμανία και για μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι. Κατά συνέπεια, μπορείτε να στηρίζεστε στην συνέχεια στο θέμα αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε εαυτούς ως δημοκρατίες και να κατανοήσουμε ότι, σε έναν κόσμο που γίνεται πιο επικίνδυνος, είναι σημαντικό να εργασθούμε από κοινού, ακόμη και αν έχουμε αντιπαραθέσεις στο ένα ή στο άλλο θέμα» επισήμανε ο Σολτς.

«Ισχυρή» κυβέρνηση γρήγορα αναμένει η Γαλλία

Η Γαλλία ελπίζει να υπάρξει «γρήγορα» ένας «ισχυρός» καγκελάριος στη Γερμανία δίπλα της προκειμένου η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

«Υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο France 2, την ώρα που Σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί διεκδικούν αμφότεροι την ηγεσία της μελλοντικής κυβέρνησης.

Τα δύο στρατόπεδα ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λίγο πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την Ιη Ιανουαρίου.

Ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν «από τώρα» με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα «προκειμένου να γνωριστούν και να μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα» μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Όλα είναι «δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά» δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός. Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας.

«Θα υπάρξουν διαφορές μερικές φορές στη συζήτηση με τη Γαλλία τους προσεχείς μήνες» αναγνώρισε ο Κλεμάν Μπον.

«Είναι αναμφίβολα πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ή των δημοσιονομικών κανόνων [...] και πιο εύκολο με το CDU για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας» επισήμανε.

Εν αναμονή ενός νέου καγκελαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σε θέση δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όμως στην Ευρώπη, το να είναι κάποιος μόνος του ισχυρός δεν σημαίνει και πολλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις, στην οικονομία, στην ενέργεια αν δεν έχει Ευρωπαίους εταίρους» σημείωσε σχετικά ο Κλεμάν Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επδιώκει να προωθήσει διάφορα θέματα στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, από τον κατώτατο μισθό μέχρι τη ρύθμιση των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών (GAFA) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγχαρητήρια Σασόλι στον Όλαφ Σολτς

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, συνεχάρη τον Όλαφ Σολτς ως νικητή των γερμανικών εκλογών, στην πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συγχαρητήρια για τη νίκη σας!», έγραψε στο Twitter ο Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος είναι επίσης μέλος της κεντροαριστερής πολιτικής συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Έπειτα απ' αυτή την ιστορική κρίση, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στο Βερολίνο για να συνεχίσουμε την κοινή δουλειά μας για μια κοινωνική και πράσινη ανάκαμψη» επισήμανε ο Σασόλι αναφερόμενος στην πανδημία της Covid-19.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι θα «υπάρξει συνέχεια» στις διμερείς σχέσεις

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εκλογικές εξελίξεις στην Γερμανία, ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πολιτική του Βερολίνου στις διμερείς σχέσεις και πιστεύει ότι οι υπάρχουσες διαφωνίες και τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μόνο μέσω του διαλόγου, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Αναμφισβήτητα οι εκλογές στην μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης είναι μια εξέλιξη, ένα γεγονός, το οποίο φυσικά προσλκύει στην ουσία την προσοχή όλου του κόσμου και εμείς φυσικά παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει, ποια είναι τα αποτελέσματα. Αναμφισβήτητα ελπίζουμε στη συνέχεια στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επισημαίνοντας την σημασία που έχει για το Κρεμλίνο η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Γερμανία είναι φυσικά ένας πολύ μεγάλος εμπορικός, οικονομικός και επενδυτικός εταίρος. Μας ενδιαφέρει οι σχέσεις μας αυτές να συνεχισθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στις υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου υπάρχει η αντίληψη ότι τα προβλήματα μπορούν να τα επιλύονται μόνο μέσω του διαλόγου. «Δεν είμαστε απαλλαγμένοι από διαφωνίες, αλλά μας ενώνει η κατανόηση ότι τα προβλήματα μπορούμε και πρέπει να τα επιλύουμε μόνο μέσω του διαλόγου», δήλωσε.

Αναφερόμενος στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι μακρά, δύσκολη, γι' αυτό το λόγο θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ