ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικοί «βρυχηθμοί» κατά ΝΑΤΟ - «Κόκκινη γραμμή» για τον Πούτιν η επέκταση στην Ουκρανία

Ρωσικοί «βρυχηθμοί» κατά ΝΑΤΟ - «Κόκκινη γραμμή» για τον Πούτιν η επέκταση στην Ουκρανία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο Άμυνας της Ρωσίας επιτηρούν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Λευκορωσία «Zapad-2021» Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οποιαδήποτε διεύρυνση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρειδοποιεί το Κρεμλίνο, διαμηνύοντας ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ενεργήσουν από κοινού για να προστατεύσουν τη δική τους ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ότι μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν συμφωνήσει κατά την διάρκεια των μεταξύ τους έχουν συμφωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιδράσουν σε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως αυξανόμενη δραστηριότητα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ειδικότερα ο Λουκασένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, τα οποία, όπως είπε, ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λάβουμε κάποιου είδους μέτρα ως απάντηση» δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τις δηλώσεις Λουκασένκο επιβεβαίωσε ακολούθως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το θέμα της δυνητικής διεύρυνσης των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας επανειλημμένα αναφέρθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ ερωτηθείς για το ποια μπορεί να είναι η απάντηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε μια ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι θα είναι «ενέργειες για την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε, επίσης, ότι «ο πρόεδρος Πούτιν έχει πει ότι αυτό υπερβαίνει εκείνες τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες ο ίδιος έχει μιλήσει επανειλημμένα»

Η Ουκρανία αντιδρώντας στην προειδοποίηση του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι κυρίαρχη των δικών της αποφάσεων σε θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απάντησε στη Μόσχα μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

«Οι 'κόκκινες γραμμές' του Πούτιν περιορίζονται στα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι «στη δική μας πλευρά των ουκρανορωσικών συνόρων μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τι πρέπει να κάνουμε προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ