ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις απόκτησης βίζας για Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία

Η Γαλλία αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις απόκτησης βίζας για Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ (Φωτογραφία αρχείου) EPA/CHARLES PLATIAU / POOL

Η Γαλλία αποφάσισε να σκληρύνει τις προϋποθέσεις απόκτησης βίζας όσον αφορά το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία που «αρνούνται» να δώσουν τις απαραίτητες προξενικές άδειες διέλευσης κατά την επιστροφή μεταναστών που απελαύνει το Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Είναι μια δραστική απόφαση, είναι μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο, αλλά είναι μια απόφαση που κατέστη απαραίτητη λόγω του ότι οι χώρες αυτές δεν δέχονται να ξαναπάρουν υπηκόους που δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κρατήσουμε στη Γαλλία», είπε στο Europe 1, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η στάση αυτή των χωρών «εμποδίζει την αποδοτικότητα των αποτελεσματικών επιστροφών» στα σύνορα μόλις επιδοθούν οι εντολές εγκατάλειψης του γαλλικού εδάφους (OQTF), είπε.

«Υπήρξε ένας διάλογος, στη συνέχεια υπήρξαν απειλές∙ σήμερα θέτουμε αυτή την απειλή σε εκτέλεση», εξήγησε.

Υπογραμμίζοντας τις επισκέψεις στις τρεις αυτές χώρες του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ και μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς και τις συναντήσεις με τους πρεσβευτές των εν λόγω χωρών, εκτίμησε πως «σε μια στιγμή που τα πράγματα δεν κινούνται, ενεργούμε ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια αυτού του μέτρου, αν είναι προσωρινό ή μόνιμο, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «αποφασίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες» και θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε «να ωθήσει τις εν λόγω χώρες να αλλάξουν πολιτική και να δεχθούν να παράσχουν τις προξενικές άδειες διέλευσης».

«Θα θέλαμε η αντίδραση να ήταν πιο πολύ στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κανόνες μας για τη μετανάστευση», επέμεινε ο Ατάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ