ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρόσκληση του SPD σε Πράσινους και Φιλελεύθερους για συνομιλίες

Γερμανία: Πρόσκληση του SPD σε Πράσινους και Φιλελεύθερους για συνομιλίες
(AP Photo/Michael Sohn)

Πρόταση στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να ξεκινήσουν συνομιλίες ακόμη και αυτή τη βδομάδα, απέστειλε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο αναδείχθηκε νικητής με μικρή διαφορά, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που απέχουν πολύ μεταξύ τους σε πολλά θέματα, έχουν δηλώσει ότι θα διεξάγουν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους προκειμένου να εξετάσουν πιθανές συμβιβαστικές προτάσεις, προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είτε με τους Συντηρητικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη το πρωί, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρολφ Μίτσενιχ, δήλωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία των δύο μικρότερων κομμάτων να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, αλλά εξακολουθεί να θέλει να μιλήσει αυτήν την εβδομάδα με τους πιθανούς εταίρους σε έναν τριμερή συνασπισμό.

«Θα ήταν καλό αν οι Πράσινοι και το FDP συγκεντρωθούν επίσης στη συνάντησή μας αυτήν την εβδομάδα για διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε ο Μίτσενιχ στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το θέμα των κόκκινων γραμμών στις συνομιλίες, δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο περιεχόμενο ορισμένων θέσεων, δεν προκύπτει προς το παρόν. Σημαντικές κόκκινες γραμμές για το SPD θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί, η κατοικία και η αναδιοργάνωση εν όψει της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν θα διεξάγουμε δημόσιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού», πρόσθεσε και κάλεσε τους Πράσινους και το FDP να προσέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις από ό, τι μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2017. «Νομίζω ότι και για τα δύο μικρά κόμματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτό που έκαναν τότε μερικές φορές και από τα μπαλκόνια δεν αρμόζει στην περίσταση», είπε.

«Ο Άρμιν Λάσετ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατών και Χρισταινοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ο ηττημένος. Ο Λάσετ δεν παρέχει στη χώρα καμία βεβαιότητα και δεν της δίνει καμία σαφή πορεία», δήλωσε επίσης ο Μίτσενιχ σε βίντεο που ανέβηκε στο τουιτερ.

Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για την έγκριση της συμφωνίας συνασπισμού. Στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke είπε ότι «η ψηφοφορία των μελών είναι μια επιλογή. Η μορφή συμμετοχής θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναμένεται ότι τα μέλη του κόμματος θα "καταπιούν" σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή και ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο», τόνισε.

Ο Όλαφ Σολτς, ο υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος καγκελάριος του SPD από τότε που ανέλαβε η Μέρκελ το 2005, δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο.

«Είμαι αισιόδοξος. Θα καταφέρουμε να χτίσουμε έναν συνασπισμό με πραγματισμό και ετοιμότητα για συνεργασία», έγραψε ο Σολτς στο Twitter.

Επίσημα ούτε οι Φιλελεύθεροι, αλλά ούτε οι Πράσινοι αποκλείουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU.

Ο Άντον Χοφράιτερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι ο συνασπισμός του κόμματός του με το SPD και το FDP ήταν πιθανότερος. «Έχουμε μεγάλη δουλειά μπροστά μας», είπε στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι οι Πράσινοι θα είναι σε θέση να χτίσουν εμπιστοσύνη και να βρουν κοινές λύσεις.

Ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μπορούσε ακόμη να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το ότι οδήγησε το μπλοκ του CDU/CSU στο χειρότερο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν ποτέ.

Ωστόσο, ο Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) - το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών του Λάσετ (CDU)-, είπε σε εσωτερική συνάντηση ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να το πάρουν απόφαση, ανέφερε η γερμανική τηλεόραση N -TV.

Ο Ζέντερ δεν περιμένει ότι θα φτάσουν ακόμη και σε συνομιλίες για μια πιθανή συμμαχία CDU/CSU με τους Πράσινους και το FDP, καθώς το SPD πιθανότατα θα καταφέρει να χτίσει έναν συνασπισμό, ανέφερε η N-TV.

Όπως είπε, είναι σημαντικό να σέβεται κάποιος το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ συνεχάρη τον Όλαφ Σολτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ