ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον του Λάσετ - Σε «υπαρξιακό κίνδυνο» το CDU

Γερμανία: Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον του Λάσετ - Σε «υπαρξιακό κίνδυνο» το CDU
(AP Photo/Martin Meissner, file)

Από μια κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Άρμιν Λάσετ, υποψήφιου καγκελάριου των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς υψώνονται φωνές που ζητούν την παραίτησή του, μετά τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική διεκδίκησης εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο 60χρονος Λάσετ, ωστόσο, αρνείται να παραδεχθεί την ήττα και να εγκαταλείψει την ιδέα να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό» με τους Πράσινους και του φιλελεύθερους του FDP, δήλωσε, γνωρίζοντας ότι η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει αν αναγνωρίσει ότι ηττήθηκε.

Ομως, ο Αρμιν Λάσετ βλέπει από την Κυριακή τους δικούς του να στρέφονται εναντίον του.

Πολλοί βουλευτές ζήτησαν ορθά κοφτά την παραίτηση του Λάσετ, αρχιτέκτονα μίας αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας, παρά την ανάμειξη της Άνγκελα Μέρκελ στην τελική της ευθεία.

«Θα ήθελα να υπάρξει συνειδητοποίηση. Χάσατε, δείξτε ευθυκρισία, αποφύγετε να προκαλέσετε κι άλλη βλάβη στην CDU και παραιτηθείτε», συνοψίζει η νεαρή βουλευτής της Ρηνανίας-Παλατινάτου Ελεν Ντεμούτ.

«Ποιος μπορεί να δώσει στον Άρμιν Λάσετ να καταλάβει ότι τελείωσε; Η αμεριμνησία με την οποία προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του αποτυχία είναι ανησυχητική», γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών σήμερα το απόγευμα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε δικαστήριο κατά του υποψήφιου καγκελάριου που ενσαρκώνει την συρρίκνωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2017. Ηδη τότε η εκλογική επίδοση είχε θεωρηθεί απογοητευτική.

Βυθίζονται στην κρίση οι Χριστιανοδημοκράτες

Την ίδια ώρα, το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ βυθίζεται στην κρίση, αφού επικρατούν διαφωνίες τόσο για τις αλλαγές προσώπων στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και για τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν θεωρεί ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) διατρέχει «υπαρξιακό κίνδυνο».

Στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), αυξάνονται οι επικρίσεις για τη στρατηγική του υποψηφίου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους Πράσινους (Die Gruenen) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) παρά την ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμαϊερ συνέστησε μια «δόση ταπεινότητας» στο κόμμα του και ζήτησε να «συζητηθεί γρήγορα το περιεχόμενο και η στελέχωση του CDU για το μέλλον. «Ζήσαμε μια συντριπτική ήττα. Έχουμε χάσει πολλούς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει επίσης και να καθορίσει την περαιτέρω συμπεριφορά μας και τη στελέχωσή μας για την επόμενη περίοδο», είπε στην εφημερίδα Rheinische Post. Όταν ρωτήθηκε εάν μια κυβερνητική εντολή θα μπορούσε να προέλθει από το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξή του, ο Άλτμάιερ είπε: «Δεν θα αρνηθούμε τις συνομιλίες. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί. Επομένως, θα ήταν λάθος να αποκλειστεί κάτι».

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν ζήτησε πλήρη ανανέωση του κόμματος λαμβανομένης υπόψη της σημαντικά χαμηλότερης υποστήριξης από τους ψηφοφόρους. Ολόκληρο το κόμμα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι το ζητούμενο τώρα. Το CDU διατρέχει τον «υπαρξιακό κίνδυνο» να χάσει το status του ως μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, είπε στην εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger. Ο Ρέτγκεν τάχθηκε όμως κατά των άμεσων αλλαγών στα πρόσωπα: «Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε εσωτερικό ανταγωνισμό παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό», τόνισε. Αναφερόμενος στον Λάσετ, είπε ότι «είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος και ήταν ο υποψήφιος καγκελάριος. Αυτές οι αποφάσεις εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να ληφθούν άλλες».

Αν και Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατέρρευσαν στο 24,1% και το SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς αναδείχθηκε η ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές, ο Λάσετ δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι στοχεύει σε συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP. Μαζί τους επιδιώκει να συγκυβερνήσει επίσης και το SPD, το οποίο θεωρεί ότι έχει λάβει τη σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το 25,7% (το οποίο κέρδισε στις εκλογές).

Εντελώς διαφορετική διατύπωση χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών Τίλμαν Κούμπαν: «Χάσαμε τις εκλογές. Τελεία. Η σαφής εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ανήκει στο SPD, στους Πράσινους και στο FDP», δήλωσε.

Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να συμφωνεί. Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας Civey η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, το 71% θεωρεί σαφώς λάθος ή μάλλον λάθος το γεγονός ότι ο Λάσετ θέλει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ορθή θεωρεί την τοποθέτηση Λάσετ το 22% των ερωτηθέντων στο διαδίκτυο.

Διαφωνία υπάρχει σχετικά με την εκλογή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστανοδημοκρατών (CDU) και λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο νυν επικεφαλής της Ραλφ Μπρίνκχαους θέλει να θέσει στη σημερινή συνεδρίασή της αργά το απόγευμα ξανά υποψηφιότητα και να εκλεγεί όπως προβλέπεται για ένα ολόκληρο έτος. Ο πρόεδρος του CDU Λάσετ είχε προτείνει, ωστόσο, να παραμείνει ο Μπρίνκχαους στη θέση του μέχρι τη εναρκτήρια συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), υπάρχουν αντίπαλοι και υποστηρικτές και για τις δύο επιλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ