ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Ναβάλνι για σύσταση εξτρεμιστικής ομάδας

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Ναβάλνι για σύσταση εξτρεμιστικής ομάδας
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, «και των συμμάχων του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εν λόγω επιτροπή.

Η Ανακριτική Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι άσκησε νέα ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του συνέστησαν και καθοδηγούσαν μια «εξτρεμιστική ομάδα». Ρωσικό δικαστήριο έχει ήδη θέσει εκτός νόμου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι αναγνωρίζοντάς το ως «εξτρεμιστικό», ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή για παραβιάσεις μιας ποινής αναστολής.

Με την ίδια κατηγορία διώκονται οι συνεργάτες του Λεονίντ Βολκόφ -για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης- και Ιβάν Ζντάνοφ. Επίσης ποινική δίωξη με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα, ασκήθηκε εναντίον των συνεργατών του, Λιουμπόφ Σόμπολ, Γκεόργκι Αλμπούροφ,Ρουσλάν Σαβεντίνοφ. Βιτσισλάβ Γκιμάς , Παβέλ Ζελένσκι και Ρουστέμ Μουλιούκοβ.

Στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι ο Ναβάλνι δημιούργησε το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) με σκοπό «να αναπτύξει εξτρεμιστική δραστηριότητα που αποσκοπούσε στην αλλαγή των συνταγματικών θεμελίων του συστήματος», «την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλειας και της κρατικής οντότητας», της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την οποία καθοδηγούσε ο ίδιος.

«Με σκοπό την διεύρυνση της εγκληματικής δραστηριότητας το 2017, δημιουργήθηκε το κίνημα "Γραφεία του Ναβάλνι" για να προωθήσει την δράση της εξτρεμιστικής ομάδας σε 37 περιοχές της Ρωσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Επίσης, σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, «με σκοπό να προπαγανδίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα» δημιούργησαν στο ίντερνετ την ιστοσελίδα του FBK, ιστοσελίδες των γραφείων του Ναβάλνι, το δικό τους κανάλι στο «YouTube», ενώ χρησιμοποιούσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook, Instagram και άλλα.

Επίσης η δράση της εξτρεμιστικής ομάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής, αποσκοπούσε στην «δυσφήμιση των οργάνων εξουσίας» και για αυτό τον λόγο διοργάνωσαν συγκεντρώσεις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Εισβολή της αστυνομίας σε γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος

Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν σήμερα τα γραφεία της νομικής υπηρεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και το γραφείο του πρώτου αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την στιγμή που ετοιμάζονταν να καταθέσουν αγωγές με τις οποίες αμφισβητούν το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε εκλογικά κέντρα της Μόσχας, κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 16-19ης Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο δικηγόρος Μαξίμ Σικάτς, λόγω της πολιορκίας αυτής, οι συνεργάτες του κόμματος δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία και να καταθέσουν τις σχετικές αγωγές.

Σύμφωνα με τον Σικάτς, πέντε λεπτά πριν βγουν από τα γραφεία, ήρθαν αστυνομικοί και άρχισαν να «πολιορκούν» τα γραφεία της νομικής υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι η προθεσμία κατάθεσης των αγωγών λήγει αύριο, Τετάρτη.

Παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε και στο γραφείο του πρώτου αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μέλνικοφ, όπου βρίσκονται τα σχετικά έγγραφα για την κατάθεση αγωγών με τις οποίες αιτούνται την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε ορισμένα εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε «ποινικό έγκλημα» τον αποκλεισμό του γραφείου του πρώτου αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας και βουλευτή του κόμματος, Ιβάν Μέλνικοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ