ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συγγνώμη για τα λάθη του ζήτησε ο Άρμιν Λάσετ και επιμένει για «Τζαμάικα»

Γερμανία: Συγγνώμη για τα λάθη του ζήτησε ο Άρμιν Λάσετ και επιμένει για «Τζαμάικα»
(Sebastian Gollnow/Pool via AP)

Δεν το «βάζει κάτω» ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα» (CDU/CSU - Πράσινοι - Φιλελεύθεροι), καθώς, όπως ανέφερε, οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν θέλουν συνασπισμό «φανάρι» (SPD - Πράσινοι - Φιλελεύθεροι).

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση μετά τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές, παραδέχθηκε στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για όσους βουλευτές απέτυχαν να επανεκλεγούν.

Σημείωσε πάντως ότι «όσοι ψήφισαν την Ένωση, μας λένε να μην εγκαταλείψουμε την Τζαμάικα τόσο γρήγορα» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από το FDP προς την κατεύθυνση της Ένωσης».

Ο Άρμιν Λάσετ βλέπει από την Κυριακή τους δικούς του να στρέφονται εναντίον του, ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν ορθά κοφτά την παραίτησή του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ραλφ Μπρινκχάους επανεξελέγη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το 85% των ψήφων, αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τους φερόμενους ως ενδιαφερόμενους για τη θέση, τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τους δύο πρώην υποψηφίους για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ότι ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. θα μείνει στη θέση μόνο έως τον Απρίλιο και όχι για έναν χρόνο, όπως προβλέπεται. Αναφερόμενος στο θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Μπρίνκχαους δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τους Πράσινους και το FDP, «αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Από την πλευρά του FDP, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι ο 'Αρμιν Λάσετ «δεν θα βγάλει την εβδομάδα», λόγω της διαρκώς αυξανόμενης πίεσης που δέχεται. «Υπάρχουν αιτήματα για παραίτηση και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη. Κι αυτό μόνο θα αυξηθεί», τόνισε, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο NDR.

Ζέντερ: Το SPD πρέπει να έχει το προβάδισμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Περισσότερες πιθανότητες» να γίνει Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς (SPD) βλέπει από την πλευρά του ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος συνεχάρηκε τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο.

«Ξεκάθαρα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος έχει αυτή τη στιγμή ο Όλαφ Σολτς. Είναι η σειρά του SPD», δήλωσε ο κ. Ζέντερ μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. του και σημείωσε ότι από την «ξεκάθαρη δεύτερη θέση δεν μπορεί πραγματικά να νομιμοποιηθεί πραγματικά» μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για CDU/CSU. Έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί τον κ. Σολτς για τη νίκη του, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη ο κ. Λάσετ. «Το να συγχαρείς κάποιον που έχει περισσότερες ψήφους, είναι θέμα στιλ. Και θέλω από αυτή τη θέση να το κάνω εμφατικά. Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ.

Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ο. της CSU, ο κ. Ζέντερ φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση δεν δικαιούται να ξεκινήσει επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά πρέπει να αφήσει το προβάδισμα στο SPD και στον Όλαφ Σολτς. Περιέγραψε μάλιστα τον συνασπισμό «φανάρι» ως τον πιθανότερο για την επόμενη κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη ξεκινήσει συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα». «Η ευθύνη παραμένει. Πρέπει να δείξουμε σωστή στάση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Γερμανία για μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που δεν πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει η «Τζαμάικα», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ