ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύτηκε υπερηχητικός πύραυλος - Απάντηση σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύτηκε υπερηχητικός πύραυλος - Απάντηση σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ
AP Photo/Lee Jin-man

Το οπλικό σύστημα που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα προς τις ανατολικές ακτές της και τη θάλασσα την Τρίτη ήταν υπερηχητικός πύραυλος που η χώρα ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ αξίωσε οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να αφήσουν κατά μέρος την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα αν θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

Η ανάπτυξη του οπλικού συστήματος αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, σύμφωνα με το KCNA. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν επέβλεψε προσωπικά τη δοκιμή.

«Στην πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση, οι επιστήμονες (...) επιβεβαίωσαν τον έλεγχο της πλεύσης και της σταθερότητας του πυραύλου στο ενεργό τμήμα», κατά το KCNA.

Ο πύραυλος, που σύμφωνα με την ίδια πηγή βαπτίστηκε Hwasong-8, ανταποκρίθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί, όπως η «δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση» και τα χαρακτηριστικά της «αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του».

Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα έκαναν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων την 15η Σεπτεμβρίου, καθώς η κούρσα εξοπλισμών με ολοένα πιο εξελιγμένα όπλα συνεχίζεται ενώ οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αποδεικνύονται άκαρπες.

Αντίδραση από τη Βρετανία

Η Βρετανία δήλωσε ότι καταδικάζει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, προτρέποντας την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

«Η Βρετανία καταδικάζει την απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και των περιφερειακών εταίρων που επιδιώκουν την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και προασπίζουν την περιφερειακή σταθερότητα. Προτρέπουμε τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στον διάλογο».

Γαλλία: Να συμμορφωθεί η Β. Κορέα στις αποφάσεις του ΟΗΕ

Η Γαλλία, από την πλευρά της, καταδίκασε τη νέα εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, εκτιμώντας ότι αυτές οι επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις υπονομεύουν «την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η Γαλλία καλεί για άλλη μια φορά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απαντήσει στις προτάσεις για διάλογο που διατύπωσαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από πλευράς της Βόρειας Κορέας, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να επιλέξει τον διάλογο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου» από τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η εκτόξευση αυτή αποτελεί παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει απειλή για τους γείτονες (της Βόρειας Κορέας) και για τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε καλώντας την Πιονγκγιάνγκ «να δεσμευτεί στον διάλογο» για τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ασιατικής χώρας.

Ο αμερικανικός στρατός σημείωσε ότι η εκτόξευση δεν απείλησε αμερικανικό προσωπικό ή το αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, επισήμανε τον «αποσταθεροποιητικό», κατ’ αυτόν, ρόλο του «παράνομου» προγράμματος εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ.

Τρίτη γνωστή δοκιμή η σημερινή

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Πιονγκγιάνγκ ανήγγειλε την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση νέου τύπου πυραύλου Κρουζ με μεγάλο δραστικό βεληνεκές. Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή οπλικού συστήματος από τη Βόρεια Κορέα έπειτα από έξι μήνες. Αυτόν τον μήνα δοκιμάστηκαν επίσης βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. Κατά συνέπεια, η σημερινή είναι η τρίτη γνωστή δοκιμή.

Η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν όχι μόνο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά να φθάσουν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Έχει αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Κατά εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association) που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020, ενδέχεται να διαθέτει 30 ως 40 πυρηνικές κεφαλές.

Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Κιμ Σονγκ, δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετάδοση της είδησης για την εκτόξευση, ότι η χώρα του έχει «νόμιμο δικαίωμα» να εξοπλίζεται και να προχωρά σε δοκιμές οπλικών συστημάτων.

«Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», επέμεινε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης, αξιώνοντας οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική» τους έναντι της χώρας του.

Η εκτόξευση του πυραύλου καταγράφηκε μερικές ημέρες αφού η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τη Νότια Κορέα, ωστόσο απαίτησε ως προϋπόθεση η Σεούλ να εγκαταλείψει την «εχθρική πολιτική» της έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Το σχόλιο αποτελούσε εμμέσως πλην σαφώς αντίδραση στην πρόσφατη έκκληση του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να κηρυχθεί επίσημα το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), που είχε τερματιστεί με ανακωχή, όχι συμφωνία ειρήνης, κάτι που σημαίνει πως από τεχνική άποψη, τα δύο μέρη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση για πάνω από μισό αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ