ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν στο Κόσοβο: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ενιαία Ευρώπη

Φον ντερ Λάιεν στο Κόσοβο: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ενιαία Ευρώπη
AP Photo/Boris Grdanoski

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να αναθερμάνει την ελπίδα των χωρών της περιοχής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μετά τις επαφές της στα Τίρανα και τα Σκόπια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, την Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Κατά τις συναντήσεις που είχε το πρωί με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου διεμήνυσε ότι η ΕΕ δεν ξέχασε τα Δυτικά Βαλκάνια και επισήμανε ότι δεν νοείται ενιαία Ευρώπη χωρίς την ένταξη και των χωρών της περιοχής.

Ειδικότερα για το Κόσοβο ανέφερε ότι η «Η ΕΕ βλέπει το Κόσοβο ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στο μέλλον» και εργάζεται για να καταστεί αυτό εφικτό.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση του Κοσόβου να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη και να ασχοληθεί επίμονα με την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην κρίση στο βόρειο Κόσοβο και τον αποκλεισμό των συνόρων, λέγοντας ότι είναι σημαντικό όλα τα προβλήματα να λύνονται με διάλογο.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία της ότι η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες για το θέμα θα αποδώσει καρπούς.

Εδώ και δέκα ημέρες δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με την κεντρική Σερβία, βρίσκονται αποκλεισμένες με οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα που εισέρχονται από την Σερβία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ