ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μετριάζονται οι ελλείψεις καυσίμων σύμφωνα με τις πετρελαϊκές εταιρείες

Βρετανία: Μετριάζονται οι ελλείψεις καυσίμων σύμφωνα με τις πετρελαϊκές εταιρείες
AP Photo/Frank Augstein

Eνδείξεις ότι η έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια αμβλύνεται «βλέπουν» οι πετρελαϊκές εταιρείες στη Βρετανία και αναμένουν τις επόμενες ημέρες η ζήτηση να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

«Ενώ υπήρχε πάντα αφθονία καυσίμων στα διυλιστήριά μας και τους τερματικούς σταθμούς, τώρα βλέπουμε, επίσης, ενδείξεις ότι η κατάσταση στα πρατήρια άρχισε να βελτιώνεται» επισημαίνεται σε μια κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πετρελαϊκές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η BP, η Shell και η Esso της ExxonMobil.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και ενθαρρύνουμε τους πάντες να γεμίζουν [το ντεπόζιτο των αυτοκινήτων τους], όπως θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, προκειμένου να βοηθήσουν η κίνηση στα πρατήρια να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα» επισημαίνουν.

Στη «μάχη» και ο βρετανικός στρατός

Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση στον τομέα των καυσίμων, η Βρετανία «επιστρατεύει» ακόμη και το στρατό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απευθύνθηκε στους Βρετανούς θέλοντας να τους καθησυχάσει για τις ελλείψεις.

«H κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει των Χριστουγέννων, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τις ανάγκες των πρατηρίων καυσίμων, αλλά για όλη την τροφοδοτική αλυσίδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε σοβαρές πιέσεις να απευθυνθεί στους πολίτες, καθώς έχουν στερέψει οι αντλίες στη συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων, ενώ για πέμπτη μέρα παρατηρήθηκαν σήμερα τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έξω από τα βενζινάδικα που διαθέτουν ακόμη καύσιμα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση 150 οδηγοί του στρατού ήδη εκπαιδεύονται σε βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες καυσίμων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι να μεταφέρουν καύσιμα εντός του αστικού ιστού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ