ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ουκρανία κατασκευάζουν κέντρο ελέγχου για τα drones «Bayraktar»

Τουρκία και Ουκρανία κατασκευάζουν κέντρο ελέγχου για τα drones «Bayraktar»
Τουρκικό drone Bayraktar TB2 κατά την πρόβα στρατιωτικής παρέλασης στο Κίεβο για την επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις 20 Αυγούστου 2021 AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Μνημόνιο για την κατασκευή κέντρου ελέγχου τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar υπέγραφαν Τουρκία και Ουκρανία στο Κίεβο, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόταν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για ένα σκληρό «παζάρι» που έληξε χωρίς κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σε μία μάλλον διπλωματικά... ατυχή χρονική σύμπτωση, ανήμερα της ρωσο-τουρκικής συνάντησης κορυφής στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε ευγνώμων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την «υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία Bayraktar Savunma υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιέβου για την εξυπηρέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και την εκπαίδευση προσωπικού που θα αναλάβει τον χειρισμό τους, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία του ίδιου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε, βάσει της σχετικής ανακοίνωσης:

«Αυτό είναι ένα πραγματικό μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό είναι μια πραγματική υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία έχει δηλώσει, διά του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σχετικά με την προμήθεια των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ότι «είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση της Ρωσίας, ώστε να σκεφτεί δύο φορές πριν σχεδιάσει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή μεγάλου μεγέθους επίθεση στην Ουκρανία».

Η κίνηση έχει σαφώς προκαλέσει εκνευρισμό στη Ρωσία, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να έχει επιχειρήσει από πλευράς του να διαβεβαιώσει πως το συμβόλαιο για την πώληση των μη επανδρωμένων Bayraktar στην Ουκρανία «δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ