ΚΟΣΜΟΣ

«Τουρκία-Ρωσία συμμαχία» επιμένει ο Ερντογάν παρά τον νεφελώδη ορίζοντα στη Συρία

«Τουρκία-Ρωσία συμμαχία» επιμένει ο Ερντογάν παρά τον νεφελώδη ορίζοντα στη Συρία
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Όχι μόνο συνέχιση αλλά και διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, εξακολουθεί να επικαλείται και να στηρίζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Μόσχα στη διαχείριση του πολέμου της Συρίας, θέση που υπαγορεύεται εν πολλοίς από τη δυστοκία -στην καλύτερη των περιπτώσεων- στις σχέσεις της Τουρκίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Κατά την επιστροφή του από το Σότσι της Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέθεσε σε επιλεγμένους Τούρκους δημοσιογράφους την πορεία των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

Βασικό θέμα η βόρεια Συρία

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η Συρία, όπου η Τουρκία βρίσκεται υπό διπλή πίεση, τόσο από την πλευρά της Μόσχας, όσο και της Ουάσνγκτον, με αιχμή πάντα τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ένα θέμα που η Άγκυρα αδυνατεί να βρει ευήκοα ώτα στις δύο πρωτεύουσες.

Εξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες ρωσικές δυνάμεις, μαζί με το καθεστώς Άσαντ της Συρίας, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά θέσεων τζιχαντιστών ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία στην βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως προβλήματα δημιουργούνται μερικές φορές στις περιοχές στις οποίες έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια στο Ιντλίμπ» παραδέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας είναι σε επαφή με τους αντίστοιχους (σ.σ. Ρώσους) συνομιλητές τους. Επισημαίνουμε τη σημασία της κοινής δράσης σε αυτό το θέμα. Στη συνέχεια είπαμε να ενεργοποιήσουμε την τηλεφωνική διπλωματία σε επίπεδο ηγετών, καθώς και από κοινού εργασία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών».

«Αγκάθι» το Κουρδικό

Ένα άλλο θέμα στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε ιδιαίτερα κατά τη συνομιλία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι Ρώσοι ακολουθούν μία παρελκυστική τακτική, όσον αφορά στο να περιορίσουν τη δράση των Κούρδων του PYD -και της στρατιωτικής του πτέρυγας YPG- στα ανατολικά του Ευφράτη και στο να εφαρμόσουν τη συμφωνία για απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 30 χλμ. προς τον Νότο κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας. Και όλα αυτά την ώρα που η κουρδική ηγεσία απολαμβάνει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών με την ηγεσία της να γίνεται δεκτή στην Ουάσινγκτον και τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζει τους Κούρδους μαχητές.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον συνομιλητή του τη δυσφορία του για την παρουσία της οργάνωση αυτής στη Μόσχα και υπενθύμισε ότι η ηγεσίας της φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ. «Πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» είπε και ζήτησε από τη Ρωσία να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, δίνοντας τέλος στη δράση του YPG.

«Ούτε βήμα πίσω» για τους S-400

Στην ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι βρέθηκε και το «καυτό» θέμα της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας και ειδικότερα η προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεράμυνα S-400, ένα ζήτημα που ενόχλησε σφόδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησε στην αποβολή της Αγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, πριν από το ραντεβού τους με τον κ. Πούτιν, πως η χώρα του θα αγοράσει και μία δεύτερο πυραυλικό σύστημα S-400, με την Ουάσινγκτον να απαντά πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας που τιμωρεί χώρες οι οποίες αγοράζουν ρωσικά όπλα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει ζήτημα να κάνει «ούτε βήμα πίσω».

Αντιθέτως, όπως είπε, η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω βήματα από κοινού με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια.

Ζητάει πίσω τα χρήματα των F-35

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για τη δήλωση που έκανε προ ημερών σε σχέση με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έγινε δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο είχε δηλώσει «Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν». Μία εβδομάδα αργότερα . ο κ. Ερντογάν φαίνεται να έχει αμβλύνει τις αντιδράσεις του, επισημαίνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάινεν σύντομα στη Ρώμη και τη Γλασκώβη: «Άρα γίνονται και κάποια καλά βήματα» ήταν η νεότερη δήλωσή του.

Ωστόσο, αναφερόμενο στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 είπε ότι «Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα, είτε θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας». Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν η Τουρκία έχει καταβάλει 1,4 δισ. Δολάρια για την προμήθεια των αεροσκαφών.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεργαστεί η Τουρκία με τη Ρωσία για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε, όπως είπε ο κ. Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι δύο χώρες να αναπτύξουν εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ