ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας εν μέσω οικονομικής «ασφυξίας»

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας εν μέσω οικονομικής «ασφυξίας»
Φόβοι για τις συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ιδίως ως προς τη μάχη κατά της Covid-19 AP Photo/Rahmat Gul

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα στο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 2.000 υγειονομικές δομές έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Οι άνθρωποι [σ.σ. οι ιατροί] θα αποδεχθούν να εργάζονται χωρίς μισθούς για κάποιες εβδομάδες ακόμη» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ματέου, διευθυντής για την Ασία και τον Ειρηνικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, από την Καμπούλ.

«Όμως, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και πλέον τίποτα να προσφέρουν στους ασθενείς, θα αναγκαστούν να φύγουν» προειδοποίησε.

Έχοντας πληγεί από τις δεκαετίες πολέμου, η αφγανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, αφότου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και των αφγανικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Χωρίς τη διεθνή χρηματοδότηση, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες βασιζόταν έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας, δεν έχουν πλέον χρήματα ή αναγκάζονται να διακόψουν τις δραστηριότητές τους.

«Αυτό παραλύει το σύστημα Υγείας» εξήγησε ο Αλεξάντερ Ματέου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μετά την ολοκλήρωση τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν. «Η πρόκληση είναι να βρεθούν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης» σημείωσε.

«Περισσότερες από 2.000 δομές υγείας έκλεισαν» και περίπου 23.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μεταξύ αυτών 7.000 γυναίκες, δεν λαμβάνουν πλέον μισθό ή αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία τους, επισήμανε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως λιγότερο από το ένα πέμπτο των κέντρων φροντίδας στο Αφγανιστάν λειτουργεί ακόμη πλήρως. Τα δύο τρίτα αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Ο Ματέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας κατάρρευσης του συστήματος, ιδίως για τη μάχη κατά της Covid-19.

Σε μια χώρα, όπου μονάχα το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί και «θα έχουν λήξει πριν από τα τέλη του έτους», προειδοποίησε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ