ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Θα καταφέρει ο νέος δήμαρχος να σώσει τη Ρώμη από τα σκουπίδια;

Ιταλία: Θα καταφέρει ο νέος δήμαρχος να σώσει τη Ρώμη από τα σκουπίδια;
Screen Grab/Twitter

Οι κάτοικοι της Ρώμης ψηφίζουν μεθαύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα για να εκλέξουν το νέο τους δήμαρχο, ο οποίος θα πρέπει να επιτεθεί κατά μέτωπον στα μόνιμα προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, είτε πρόκειται για τις μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς είτε για την καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κατάσταση σ' αυτή τη μητρόπολη των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μία από τις πιο εκτεταμένες της Ευρώπης, έχει επιδεινωθεί σε σημείο που αγριόχοιροι, οι οποίοι προσελκύονται από τους σωρούς των σκουπιδιών που στοιβάζονται στο έδαφος, κυκλοφορούν κανονικά σε μερικές περιοχές της με κατοικίες, όπως διαπίστωσε προχθές, Τετάρτη, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου σε συνοικία της βόρειας Ρώμης.

Ρώμη, από τις πιο βρώμικες πόλεις

Σύμφωνα με μια κατάταξη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο από το αμερικανικό περιοδικό Time Out, η Αιωνία Πόλη είναι επικεφαλής των πιο βρώμικων πόλεων του κόσμου, μαζί με τη Νέα Υόρκη και την Μπανγκόκ. Παντού, ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της, οι δύσοσμοι κάδοι σκουπιδιών ξεχειλίζουν, προς μεγάλη απελπισία των κατοίκων της.

Στο Τραστέβερε, μια τουριστική συνοικία του κέντρου γεμάτη μπαρ και εστιατόρια, η Τιτσιάνα Ντε Σιλβέστρο, μια χαμογελαστή εξηντάρα που κάνει βόλτα το σκύλο της, κάνει αυτή την πικρή διαπίστωση: «Πριν, μάζευαν και τη νύχτα τα σκουπίδια από τους σκουπιδοτενεκέδες των εστιατορίων και των μπαρ (...) οι σκουπιδοτενεκέδες δεν έμεναν στα πεζοδρόμια όπως τώρα. Η πόλη είναι πλέον γεμάτη ζώα, κοράκια ή γλάρους, για να μην μιλήσουμε για τα ποντίκια και τις κατσαρίδες».

Όμως ορισμένοι κάτοικοι, όπως ο Κριστιάνο Τανκρέντι, ένας νεαρός υπεύθυνος της ένωσης Retake Roma (Να ανακτήσουμε τη Ρώμη), αρνούνται να δηλώσουν ηττημένοι: «Υπάρχουν πολλοί νέοι, πολλές ενώσεις εθελοντών που αντιδρούν, που προσπαθούν να πουν 'όχι, αρκετά, δεν μας αρέσει να έχουμε μια πόλη τόσο βρώμικη, πρέπει να κινητοποιηθούμε'», εξήγησε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πιστεύω πως ο επόμενος δήμαρχος πρέπει να λάβει υπόψη το μείζον αίτημα των πολιτών, οι οποίοι θέλουν μια πόλη καλύτερη, μια πόλη διαφορετική», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι ανταγωνίσθηκαν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των δεινών της Ρώμης, προτείνοντας για παράδειγμα έναν «έκτακτο καθαρισμό» της πόλης αμέσως μετά την εκλογή τους.

Υποψήφια η απερχόμενη δήμαρχος

Η απερχόμενη δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη επικεφαλής της Ρώμης το 2016, είναι και πάλι υποψήφια. Όμως αυτή η 43χρονη γυναίκα, που προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, δυσκολεύτηκε να βάλει το στίγμα της και δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική μεταρρυθμίσεων, παρόλο που, για παράδειγμα, πολέμησε θαρραλέα την παρουσία των διαφόρων μαφιών.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρώην υπουργό Οικονομίας (2019-2021) που είναι υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κομματος, τον Νικόλα Μικέτι, έναν 55χρονο δικηγόρο υποψήφιο της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, και τον Κάρλο Καλέντα, έναν υποψήφιο χωρίς κομματική ετικέτα, πρώην υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι το 2016.

Θα πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο γύρο στις 17 και 18 Οκτωβρίου για να μάθουμε το νικητή της κούρσας για τη δημαρχία, που συμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι είτε ο Γκουαλτιέρι είτε ο Μικέτι.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θέλει κι αυτός να ξαναδώσει στην ιταλική πρωτεύουσα τη λάμψη της, καθώς η εικόνα της αντανακλά και την εικόνα ολόκληρης της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ιταλία θα υποβάλει την υποψηφιότητα της Ρώμης για την Παγκόσμια Έκθεση του 2030, η οποία χαρακτηρίζεται «μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της πόλης».

Η πραγματοποίηση στο Μιλάνο της Παγκόσμιας Έκθεσης το 2015 είχε επιτρέψει στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας να κάνει μια αληθινή κούρα νεότητας και ο σημερινός δήμαρχός της, ο Μπέπε Σάλα, αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς πρόβλημα σ' αυτές τις εκλογές.

Εκτός από τη Ρώμη και το Μιλάνο, περισσότερες από χίλιες κοινότητες καλούνται να ανανεώσουν τις διοικήσεις τους, ιδιαίτερα το Τορίνο και η Μπολόνια στο βορρά, καθώς και η Νάπολη στο νότο. Συνολικά καλούνται στις κάλπες 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε σύνολο περίπου 50 εκατομμυρίων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Νάπολης, ο πρώην εισαγγλέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη δημαρχία, όμως θα θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές που οργανώνονται στην Καλαβρία, μια περιφέρεια που πλήττεται από τη γάγγραινα της μαφίας, για να αντικαταστήσει την πρόεδρο της περιφέρειας αυτής, η οποία απεβίωσε στη διάρκεια της θητείας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ