ΚΟΣΜΟΣ

Η Gazprom ανέστειλε τη μεταφορά αερίου στην Ουγγαρία, λέει η Ουκρανία

Η Gazprom ανέστειλε τη μεταφορά αερίου στην Ουγγαρία, λέει η Ουκρανία
AP / SERGEI SCHUZAKOV

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Gazprom ανέστειλε τη μεταφορά αερίου στην Ουγγαρία, λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κίεβο και η Μόσχα βρίσκονται στα μαχαίρια από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο με τρόπο που απειλεί όχι μόνο την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και εκείνην της Ευρώπης.

«Η μονοπώληση των διαδρομών αερίου από την Gazprom, την οποία παρατηρούμε τώρα, εγείρει το θέμα των θεμελιωδών αρχών της λειτουργίας των αγορών αερίου της ΕΕ - του ανταγωνισμού και της διαφάνειας», δήλωσε ο Σεργκίι Μακόγκον, επικεφαλής του Ukrainian Gas Transmission System.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια.

«Η ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης ενός παίκτη και η χρησιμοποίηση αυτής της θέσης ως μοχλού για προφανείς πολιτικούς σκοπούς με φόντο μια δραματική αύξηση των τιμών του αερίου στην Ευρώπη, πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μακόγκον.

Η Ουκρανία αντιτέθηκε στη νέα συμφωνία αερίου λέγοντας ότι ήταν μία «καθαρά πολιτική και οικονομικά παράλογη απόφαση» και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια.

Το Κίεβο ασκεί πιέσεις στη Δύση προκειμένου να εμποδίσει την έναρξη λειτουργίας του νέου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, που παρακάμπτει την Ουκρανία.

Η γερμανική εταιρία κοινωνικής ωφέλειας Uniper, που ανήκει στον όμιλο των δυτικών εταιριών που υποστηρίζουν τον Nord Stream 2, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα βοηθήσει να χαλαρώσει η πίεση στην παγκόσμια αγορά αερίου το φετινό χειμώνα, καθώς δεν είναι πιθανό να λάβει γρήγορα άδεια λειτουργίας.

«Η πιστοποίηση του αγωγού, απ΄ό,τι γνωρίζω, θα έρθει τόσο αργά που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους Ντίτερ Μάουχμπαχ σε δημοσιογράφους στο Ντίσελντορφ.

Ο Μακόγκον δήλωσε πως, ως αποτέλεσμα της ενέργειας της Gazprom, η Ουκρανία δεν μπορεί τώρα να εισαγάγει αέριο από την Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz Γιούριι Βιτρένκο δήλωσε πως η απόφαση της Gazprom να αναστείλει τη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία δείχνει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο και υπογραμμίζει την ανάγκη για κυρώσεις.

«Το Κρεμλίνο το κάνει επίτηδες. Δεν είναι καν εκτόξευση απειλών, είναι η ολοφάνερη χρήση του αερίου ως όπλου», έγραψε ο Βιτρένκο στο Facebook.

«Μια κοινή δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία ανέφερε πως, αν το Κρεμλίνο χρησιμοποιήσει το αέριο ως όπλο, θα υπάρξει κατάλληλη απάντηση. Περιμένουμε τώρα την επιβολή κυρώσεων σε μια 100% θυγατρική της Gazprom, τον πάροχο του Nord Stream 2».

Η Ρωσία, που μετέφερε το φυσικό αέριο κυρίως μέσω της Ουκρανίας, έχει διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές διαδρομές, κατασκευάζοντας τους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream, που μεταφέρουν αέριο απευθείας στη Γερμανία, και τον Turk Stream που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Βάσει της συμφωνίας με την Ουγγαρία, που οριστικοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου και έχει ισχύ από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η Gazprom θα μεταφέρει 4,5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο στην Ουγγαρία μέσω δύο διαδρομών: 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα μέσω Σερβίας και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα μέσω Αυστρίας.

Ο TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας καθώς και οι αγωγοί του Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής είναι μέρος των σχεδίων της Ρωσίας για παράκαμψη της Ουκρανίας στην πώληση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η αντιπαράθεση για το αέριο έχει επεκταθεί σε μια διμερή διαμάχη ανάμεσα στο Κίεβο και τη Βουδαπέστη, που ήταν ήδη σε αντιπαράθεση για τη χρήση της ουγγρικής γλώσσας στα ουκρανικά σχολεία.

Η Ουγγαρία κατηγόρησε την Ουκρανία για ανάμειξη σε υποθέσεις που δεν την αφορούν και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Ουκρανίας για τη συμφωνία εφοδιασμού αερίου.

«Χρειαζόμαστε αέριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να συμφωνήσετε με τους Ρώσους», δήλωσε ο Ορμπάν στη δημόσια ραδιοφωνία.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις της Ουκρανίας. Σέβομαι την Ουκρανία και εύχομαι κάθε επιτυχία στον ουκρανικό λαό. Ωστόσο στο μέτωπο του αερίου πρέπει να ευθυγραμμιστώ με τα συμφέροντα του ουγγρικού λαού, όχι με τους Ουκρανούς».

Ο Ορμπάν δήλωσε πως, χωρίς τη συμφωνία για το αέριο, οι Ούγγροι θα έπρεπε να πληρώσουν πολύ υψηλότερες τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ