ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω αστυνομικής βίας δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω αστυνομικής βίας δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι
AP/John Seewer

Περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους θανάτους στις ΗΠΑ που αφορούσαν αστυνομική βία, από το 1980 ως το 2018, δεν καταγράφηκαν ως τέτοιοι στην κύρια βάση δεδομένων της κυβέρνησης, σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, The Lancet.

Το Εθνικό Αμερικανικό Στατιστικό Σύστημα κατέγραψε την αστυνομική βία ως παράγοντα που εμπλέκεται σε 13.700 θανάτους κατά εκείνη την περίοδο, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τρεις μη κυβερνητικές βάσεις δεδομένων και εκτίμησαν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός είναι περίπου 30.800.

Οι βάσεις δεδομένων αυτές είναι οι Fatal Encounters, Mapping Police Violence και The Counted.

Τo ζήτημα των θανάτων λόγω της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι επείγον, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην The Lancet, μια μεγάλη βρετανική ιατρική επιθεώρηση.

Οι θάνατοι στα χέρια αστυνομικών αφορούν δυσανάλογα ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτήτων και φυλών, γεγονός που παραπέμπει σε συστημικό ρατσισμό στους κόλπους του Σώματος, προστίθεται στην μελέτη.

Τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός, για να τον συλλάβει, τον έριξε κάτω και έβαλε στον λαιμό του το γόνατό του κρατώντας το επί οκτώ λεπτά.

Αφορμή στάθηκαν και άλλα περιστατικά στα οποία λευκοί αστυνομικοί σκότωσαν μαύρους άνδρες και γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ