ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Ούριος άνεμος» στις συνομιλίες Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Γερμανία: «Ούριος άνεμος» στις συνομιλίες Πρασίνων και Φιλελευθέρων
(AP Photo/Matthias Schrader)

«Ούριος άνεμος» φαίνεται πως φυσά στις συνομιλίες μεταξύ των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στη Γερμανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε με μικρό προβάδισμα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς και ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχαν νέο γύρο συνομιλιών σήμερα, Παρασκευή, ενώ μετά το πέρας τους μίλησαν στους δημοσιογράφους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, δεν ήθελαν να μιλήσουν συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, όμως η γλώσσα του σώματος έδειχνε ότι οι τρεις τους τα πάνε πολύ καλά: ήταν πολύ ευγενικοί ο ένας απέναντι στους άλλους, αστειέυτηκαν, ενώ χαμογελούσαν όταν ο ένας έλεγε κάτι.

Μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αποκαλύπτοντας σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ τους, πιθανότατα για να μην γίνουν πλήρως γνωστά και σε SPD και σε CDU, όλα δείχνουν, όμως ότι βαίνουν ομαλά. Οι ίδιοι, μάλιστα, έχουν συμφωνήσει σε απόρρητο των συνομιλιών, όπως επισημαίνει το Spiegel, σε αντίθεση με το 2017, οπότε οι πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις «Τζαμάικα», διέρρεαν σχεδόν κάθε λεπτό.

«Αυτές οι εκλογές μας έδωσαν εντολή για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε:«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, επειδή απαιτεί μια πολιτική που δεν προσανατολίζεται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, αλλά μάλλον εξασφαλίζει πραγματική ανανέωση».

Παίρνοντας το λόγο ο Χάμπεκ μίλησε για μια πολύ καλή αρχή στο δρόμο προς το σχηματισμό μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μάλιστα, συνόψισε τη συνάντηση με μια εικόνα τεχνίτη: «Εάν τοποθετήσετε τη βίδα υπό γωνία, δεν θα ισιώσει ποτέ ξανά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η βίδα εισήχθη πολύ ευθεία τις πρώτες ημέρες», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν μια βίδα δεν χρειάζεται παξιμάδι (εννοώντας το SPD ή το CDU / CSU), ο Χάμπεκ απάντησε γελώντας ότι πιο πιθανά σκέφτεται «μια βίδα Spax, οι οποίες δεν χρειάζονται παξιμάδι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται κάποιο μεγάλο κόμμα για να τα βρουν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι.

«Και τα δύο μέρη υποστηρίζουν την αλλαγή, αλλά όχι απαραίτητα τις ίδιες αλλαγές», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενώ θα μιλήσουν και με τους άλλους πιθανούς εταίρους συνασπισμού, το SPD και την Ένωση. Οι συνομιλίες διαμορφώθηκαν από την προσπάθεια να επιτευχθεί κάτι καλό για τη Γερμανία.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές «ήταν μια καμπή. Ο λαός αποφάσισε ενάντια στο status quo», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ και πρόσθεσε πως αν και οι Πράσινοι και το FDP έχουν «διαφορετικές προοπτικές» και υπάρχουν «αναμφίβολα διαφορές» όσον αφορά τον τρόπο ανανέωσης, έχει ανατεθεί και στους δύο να οργανώσουν αυτήν την αναένωση.

Η διαδικασία διερεύνησης κοινού τόπου ξεκίνησε σε μια καλή και αξιόπιστη ατμόσφαιρα, είπε ο Λίντνερ και μίλησε για «μεγάλη κοινή ευθύνη». Και τα δύο μέρη ήθελαν να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τη διαχωριστική γραμμή και να βρουν γέφυρες. «Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα σε καλό κλίμα, αλλά δεν έχει τελειώσει», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ