ΚΟΣΜΟΣ

Το Μάλι παρέλαβε τέσσερα ελικόπτερα και όπλα από την Ρωσία

Το Μάλι παρέλαβε τέσσερα ελικόπτερα και όπλα από την Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Jerome Delay, File)

Τέσσερα ελικόπτερα, όπλα και πυρομαχικά από τη Ρωσία παρέδωσε αργά χθες στο Μάλι, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας του Μάλι, Σάντιο Καμαρά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Μάλι αγόρασε τα ελικόπτερα στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του, στη μάχη που διεξάγει μαζί με γαλλικά, ευρωπαϊκά στρατεύματα και κυανόκρανους του ΟΗΕ, εναντίον των ανταρτών που σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την Αλ Κάιντα.

«Το Μάλι αγόρασε αυτά τα ελικόπτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια φιλική χώρα με την οποία το Μάλι διατηρεί πάντα μια πολύ γόνιμη συνεργασία», δήλωσε ο Καμαρά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την πίστα του αεροδρομίου μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην πρωτεύουσα Μπαμακό, προσθέτοντας ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά δόθηκαν από τη Ρωσία.

Η παράδοση των ελικοπτέρων και των όπλων πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ του Μάλι και του βασικού στρατιωτικού του εταίρου, της Γαλλίας, είναι τεταμένες, εξαιτίας των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το Μπαμακό θα μπορούσε να προσλάβει Ρώσους μισθοφόρους, την στιγμή που το Παρίσι ανασυγκροτεί την αντιτρομοκρατική του αποστολή στην περιοχή, η οποία αριθμεί 5.000 άτομα.

Διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters ότι η στρατιωτική χούντα του Μάλι, που μετράει ένα χρόνο ζωής, βρίσκεται στα πρόθυρα της συνεργασίας με την ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ενώ η Γαλλία έχει αρχίσει διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της γαλλικής παρουσίας στο Μάλι.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Μάλι μιλώντας το Σάββατο στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε το Παρίσι ότι εγκατέλειψε το Μπαμακό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντικρούοντας αυτή την κατηγορία, αμφισβήτησε χθες Πέμπτη, την νομιμότητα των αρχών του Μάλι που επιβλέπει τη μετάβαση της χώρας προς τις εκλογές έπειτα από δύο πραξικοπήματα σε διάστημα μόλις ενός έτους.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός του Μάλι είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Και αυτό είναι ατιμωτικό για κάτι που δεν είναι καν κυβέρνηση», δήλωσε ο Μακρόν στο Radio France International.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την ρωσική εταιρεία Wagner ώστε να έχει το δικό της σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ