ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας λένε «ευχαριστώ» που έχουμε στρατιώτες στη Συρία

Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας λένε «ευχαριστώ» που έχουμε στρατιώτες στη Συρία
AP Photo/Bernat Armangue

Για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν και τη Συρία μιλά στο περιοδικό Der Spiegel ο Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση Τύπου της Deutsche Welle, για την Ελλάδα γίνεται στη συνέντευξη μόνο μία έμμεση αναφορά μετά την παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι «τον τελευταίο καιρό η κυβέρνησή σας φαίνεται να προσεγγίζει χώρες, με τις οποίες βρισκόταν σε σύγκρουση για μεγάλο διάστημα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, ενώ και η σύγκρουση με την Ελλάδα φαίνεται να καταλαγιάζει».

Σε αυτό το σημείο ο Καλίν επισημαίνει, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες: «Ναι, οι σχέσεις εξομαλύνονται. Δεν επιθυμούσαμε καμία ένταση με αυτές τις χώρες, ούτε ποτέ σκεφτήκαμε να διακόψουμε τις σχέσεις μας».

Τι γίνεται όμως με τη δεδομένη επιθυμία της Άγκυρας να αυξήσει την επιρροή της στο Αφγανιστάν; Ο Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει:

«Θέλαμε να βοηθήσουμε την αφγανική ηγεσία να θέσει και πάλι σε λειτουργία το αεροδρόμιο [της Καμπούλ]. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει μαζί με το Κατάρ. Είναι όμως απογοητευτικό ότι η νέα ηγεσία δεν είναι σε θέση να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Τα πάντα πρέπει να συζητηθούν στη Σούρα, στο ανώτατο συμβούλιο. Και πολλές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα».

Στο κρίσιμο ερώτημα, εάν η Άγκυρα θα αναγνωρίσει διεθνώς τους Ταλιμπάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν απαντά ως εξής:

«Προς το παρόν επιδιώκουμε να μπορέσει η νέα αφγανική ηγεσία να βοηθήσει τον εαυτό της, αντί να την αναγνωρίσουμε επισήμως. Μιλάμε μαζί τoυς για όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν την αλλαγή κυβέρνησης - την οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα ασφάλειας, την ασφάλιση των συνόρων, τη μετανάστευση. Ο τρόπος, με τον οποίο οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα. Και ο τρόπος. με τον οποίο αποχώρησαν οι Αμερικανοί, προκάλεσε χάος. Περιμένουμε από τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση πιο αντιπροσωπευτική για το σύνολο του πληθυσμού. Η κυβέρνηση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες μας».

«Μας επιβάλλουν εμπάργκο, αντί να μας λένε ευχαριστώ»

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία ο Ιμπραχίμ Καλίν ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται πλέον τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στην ηγεσία της χώρας. «Αποστολή της διεθνούς κοινότητας είναι να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ο Ασάντ έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, έστω κι αν έχουν διαφορετική άποψη η Ρωσία και το Ιράν» σημειώνει.

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν ασκεί έντονη κριτική στους Ευρωπαίους:

«Μερικοί από τους φίλους μας στην Ευρώπη μας επικρίνουν γιατί έχουμε στρατιώτες στη Συρία. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι. Εμείς κρατάμε τον κόσμο στις περιοχές που ελέγχουμε. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν αποδράσει δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι από το Ιντλίμπ είναι ότι βρίσκονται εκεί Τούρκοι στρατιώτες. Οι φίλοι μας στη Δύση μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε δύναμη κατοχής. Δεν επιβουλευόμαστε συριακά εδάφη, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτό το βήμα για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των Σύρων της περιοχής. Αλλά αντί να μας λένε 'ευχαριστώ' μας επιβάλλουν εμπάργκο…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ