Η αστυνομία εκκένωσε την πλατεία Δημοκρατίας από τους διαδηλωτές στο Παρίσι
Στην εκκένωση της πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί επί 11 ημέρες, προχώρησε σήμερα η αστυνομία.
Όπως εξήγησε η διεύθυνση της αστυνομίας στο γαλλικό πρακτορείο, η εκκένωση "είχε κυρίως στόχο την απομάκρυνση των σταθερών κατασκευών, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και προέβλεπαν τη διάλυσή της την Κυριακή το βράδυ".
Η ίδια πηγή ανέφερε, ωστόσο, ότι η κινητοποίηση μπορεί να επαναληφθεί απόψε, καθώς κατατέθηκε νέα αίτηση για διαδήλωση.
Η απομάκρυνση περίπου εκατό διαδηλωτών του κινήματος "Nuit debout" (Ολονυκτία) που βρίσκονταν ακόμη εκεί νωρίς το πρωί ξεκίνησε γύρω στις 05:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάθε νύχτα μετά την κινητοποίηση της 31ης Μαρτίου κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, διαδηλωτές, συχνά κατά χιλιάδες, συγκεντρώνονταν στην πλατεία Δημοκρατίας στο πλαίσιο αυτού του κινήματος πολιτών που υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την εναντίωση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο φεμινισμός, η υπεράσπιση των μεταναστών, η οικολογία, το παλαιστινιακό ζήτημα, η μάχη κατά της διαφθοράς, η παγκοσμιοποίηση αναφέρθηκαν με τη σειρά τους από τους ομιλητές.
Η τεράστια πλατεία προσήλκυσε ένα πολύχρωμο πλήθος, ανάμεσά τους πολλούς νέους, σε μια ατμόσφαιρα πανηγυριού και ενός εναλλακτικού φόρουμ, ανάμεσα σε περίπτερα, συνεδρίες επιτροπών και "γενικές συνελεύσεις". Το κίνημα επεκτάθηκε ακολούθως σε δεκάδες πόλεις της επαρχίας, με περισσότερη ή λιγότερη κοσμοσυρροή.
Ωστόσο επεισόδια αμαύρωσαν την "Ολονυκτία" του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να μεταβούν στην κατοικία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Οκτώ άτομα προσήχθησαν ενώ προκλήθηκαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.
"Μπορούμε να συζητάμε, να διαλεγόμαστε (...) αλλά αν αυτό εξελιχθεί σε βία, δεν μπορούμε να το δεχθούμε", προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Άγνωστη η ταυτότητα νεκρού άνδρα σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα - Θα γίνει ιατροδικαστική εξέταση
10:36
Κυψέλη: Για ανθρωποκτονία οι έρευνες για το νεκρό βρέφος - Εθισμένη στα ναρκωτικά η 15χρονη έγκυος
10:35
Γκραν Κάνιον: Μόνο ένας άνθρωπος εξακολουθεί να αγνοείται μετά την αιφνίδια πλημμύρα
10:24
Σε ισχύ από σήμερα ο «Κόμβος»:Drones, κάμερες, AI και άμεση επέμβαση τροχαίας όπου υπάρχει συμφόρηση
10:22