ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλιμάκωση στο βόρειο Κόσοβο: Απέσυραν οι Σέρβοι τα οδοφράγματα, επιτηρεί η KFOR

Αποκλιμάκωση στο βόρειο Κόσοβο: Απέσυραν οι Σέρβοι τα οδοφράγματα, επιτηρεί η KFOR
AP/Visar Kryeziu

Άρχισε να εφαρμόζεται στο βόρειο Κόσοβο η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας, που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι Σέρβοι απέσυραν τα οδοφράγματα από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, ενώ ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου.

Από σήμερα, Σάββατο, και για δύο εβδομάδες, την ομαλή λειτουργία των συνόρων θα διασφαλίζουν οι δυνάμεις τις διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η κρίση στο βόρειο Κόσοβο εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν το Κόσοβο έπαψε να αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και επέβαλε την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες κατά την είσοδο οχημάτων από την Σερβία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, γεγονός που προκάλεσε ένταση.

Παράλληλα, η Σερβία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν καθημερινά υπερπτήσεις.

Με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας.

Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ