ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή - COP26: Πρώτο «ναι» στη διάθεση 100 δισ. δολαρίων σε ευάλωτες χώρες

Κλιματική αλλαγή - COP26: Πρώτο «ναι» στη διάθεση 100 δισ. δολαρίων σε ευάλωτες χώρες
Tolga Akmen / Pool via AP

Τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις πιο ευάλωτες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αποφάσισαν οι απεσταλμένοι στην επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Γλασκόβη, συμφώνησαν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της COP26 Αλόκ Σάρμα.

Μιλώντας μετά από τις ημέρες με συναντήσεις στην προπαρασκευαστική διάσκεψη για την COP26 στην Ιταλία, ο Σάρμα δήλωσε πως υπήρξε μία συναίνεση, ώστε να γίνουν περισσότερα για να διατηρηθεί εντός εφικτού πλαισίου, ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα σε συλλογικό επίπεδο των εθνικών σχεδίων για το κλίμα.

Η διάσκεψη της COP26 στη Γλασκόβη, έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ανάληψη μιας πιο φιλόδοξης δράσης για το κλίμα από τις περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, σημαντικά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και κυρίως στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η Αίγυπτος υποψήφια για τη διεξαγωγή Διάσκεψης για το κλίμα

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα, ότι η Αίγυπτος έχει επιλεγεί ως υποψήφια για τη διεξαγωγή της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί την επόμενη χρονιά.

Κάθε χρόνο, μία χώρα που εκπροσωπεί μία διαφορετική περιοχή του κόσμου, αναλαμβάνει την προεδρία της διάσκεψης COP και η διάσκεψη πραγματοποιείται συνήθως, σε αυτή τη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε επίσημα το ενδιαφέρον της χώρας του για τη φιλοξενία της διάσκεψης COP27.

Η φετινή διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ