ΚΟΣΜΟΣ

Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονζάλες: Το doodle της Google για την Ισπανίδα βιολόγο

Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονζάλες: Το doodle της Google για την Ισπανίδα βιολόγο
GOOGLE

Μία κορυφαία βιολόγο και ερευνήτρια από την Ισπανία, τη Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονζάλες, τιμά σήμερα Κυριακή το Google Doodle.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, η Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονζάλες (María de los Ángeles Alvariño González) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916 στο Σεράντες, που είναι μια μικρή παράκτια πόλη στη Γαλικία.

Η αγάπη της για τη Φυσική Ιστορία άρχισε με τη βιβλιοθήκη του πατέρα της και εμβάθυνε στην έρευνα της Ωκεανογραφίας.

Παρ' όλο που το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΕΟ) δεχόταν μόνο άνδρες εκείνη την εποχή, το πανεπιστημιακό έργο της Μαρία εντυπωσίασε και έτσι διορίστηκε, το 1952, ως βιολόγος.

Στο Ισπανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο άρχισε την πρωτοποριακή έρευνά της για το ζωοπλαγκτόν, δηλαδή για τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που χρησιμεύουν ως το θεμέλιο της ωκεάνιας τροφικής αλυσίδας και προσδιόρισε ορισμένα είδη ως τους καλύτερους δείκτες υγείας των ωκεανών.

Μάλιστα, το 1953, το Βρετανικό Συμβούλιο της απένειμε μια υποτροφία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επιστήμονας σε βρετανικό ερευνητικό σκάφος.

Ύστερα από αρκετές αποστολές, η Ισπανίδα επιστήμονας ταξίδεψε στις ΗΠΑ και καθιερώθηκε ως μια από τους πιο διάσημους θαλάσσιους βιολόγους στον κόσμο και αποσύρθηκε το 1987.

H Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονζάλες πέθανε στις 29 Μαΐου 2005, στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 88 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ