ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές - Στη Ρώμη όλα τα βλέμματα

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές - Στη Ρώμη όλα τα βλέμματα
Η νυν δήμαρχος Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι των Πέντε Αστέρων, φέρεται να οδεύει προς εκλογική συντριβή AP Photo/Alessandra Tarantino

Τους δημάρχους καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους τους εγκλέγουν σήμερα οι δώδεκα εκατομμύρια Ιταλοί. Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα Κυριακή, στις 7 τοπική ώρα (8 ώρα Ελλάδας) και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως 11 το βράδυ, ενώ με σεβασμό στην ιταλική εκλογική παράδοση, οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και τη Δευτέρα, από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 3 το απόγευμα. 

Αν και η συμμετοχή αναμένεται χαμηλή, τα αποτελέσματα κρίνονται ως βαρόμετρο για την κυβέρνηση Ντράγκι.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρώμη, η οποία βρίσκεται εν μέσω χάος - κυριολεκτικά; Τα σκουπίδια σαπίζουν στους δρόμους και ακόμη και αγριογούρουνα έχουν εντοπιστεί να περιφέρονται στην πόλη.

Με αυτά τα δεδομένα, η απερχόμενη δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, τον Πέντε Αστέρων, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δυο εβδομάδες.

Οι πιθανοί μονομάχοι για την δημαρχία της Αιώνιας Πόλης, θα είναι μάλλον ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και ο κεντροδεξιός δικηγόρος Ενρίκο Μικέτι.

Στο Μιλάνο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται να εκλεγεί, από τον πρώτο κιόλας γύρο, ο κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος Μπέπε Σάλα. Σαφές προβάδισμα στην προτίμηση των πολιτών, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, έχουν οι επίσης προοδευτικοί υποψήφιοι, στην Νάπολη και την Μπολόνια, Γκαετάνο Μανφέρντι και Ματέο Λέπορε.

Στο Τορίνο, αντίθετα, τα γκάλοπ παρουσιάζουν ως φαβορί τον κεντροδεξιό υποψήφιο Πάολο Νταμιλάνο, ενώ ο απερχόμενη δήμαρχος των Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο αποφάσισε να μην είναι και πάλι υποψήφια.

Παράλληλα, διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στην Καλαβρία, και αναπληρωματικές εκλογές σε δυο περιφέρειες, στην Σιένα και στην Ρώμη.

Κάλπες-βαρόμετρο για την κυβέρνηση Ντράγκι

Οι δημοτικές εκλογές αναμένεται στείλουν ένα μήνυμα, όμως, και σε ό,τι αφορά την πορεία της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια θα χρησιμοποιήσουν την αναμέτρηση αυτή, και για να «τεστάρουν» την υπό διαμόρφωση συμμαχία τους. Πρόκειται να συνεργαστούν στο δεύτερο γύρο, έχουν κοινούς υποψήφιους στην Μπολόνια και στην Νάπολη και στηρίζουν δυναμικά την κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Το κεντρώο κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισήμως συνεχίζει να μετέχει στην συμμαχία με την Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Όλο και συχνότερα, όμως, η πολιτική δύναμη του Καβαλιέρε κάνει σαφές ότι χαρακτηρίζεται από μετριοπαθές προφίλ και ότι δεν εννοεί να δεχθεί επιβολές ή τετελεσμένες αποφάσεις από τους συμμάχους της.

Τόσο η Λέγκα, η οποία μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι, όσο και τα Αδέλφια της Ιταλίας, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τις ημέρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Στο κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του μέσω διαδικτύου Λούκα Μορίζι, εμπλέκεται σε υπόθεση χρήσης ναρκωτικών και συναναστροφής «επί πληρωμής συνοδών».

Τα δε Αδέλφια της Ιταλίας, με επικεφαλής της Τζόρτζια Μελόνι, βάσει δημοσιογραφικής έρευνας φέρονται να διατηρούσαν στενές σχέσεις με εκπροσώπους του νεοφασιστικού χώρου και να δέχονταν αδήλωτες χρηματοδοτήσεις για την στήριξη ορισμένων υποψηφίων τους.

Με τις τοπικές αυτές εκλογές, οι ιταλοί θα κληθούν και να κρίνουν την αυστηρή στρατηγική της κυβέρνησης Ντράγκι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Κεντροαριστερά, Πέντε Αστέρια και Φόρτσα Ιτάλια την στήριξαν ανεπιφύλακτα, η Λέγκα εξέφρασε συχνά αντιρρήσεις, ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας ήταν και παραμένουν κάθετα αντίθετα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ