ΚΟΣΜΟΣ

Μπερνάρ Ταπί: Πέθανε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Μαρσέιγ

Μπερνάρ Ταπί: Πέθανε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Μαρσέιγ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο άλλοτε εμβληματικός παράγοντας της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Η οικογένεια του Ταπί, Γάλλοι πολιτικοί και η ποδοσφαιρική ομάδα Ολιμπίκ Μαρσέιγ ανακοίνωσαν τον θάνατό του.

«Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ έμαθε με βαθια λύπη τον θάνατο του Μπερνάρ Ταπί. Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά των Μαρσεγέζων και θα μείνει για πάντα στην τίτλο της ομάδας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η OM.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέτισε νωρίτερα φόρο τιμής στον Ταπί, που διετέλεσε υπουργός στη δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζοντάς τον «μαχητή».

Ο Ταπί έπασχε από καρκίνο του στομάχου εδώ και αρκετά χρόνια.

Χαρισματικός πρόεδρος της Μαρσέιγ από το 1986 έως το 1994, ήταν στο πηδάλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας όταν νίκησε τη Μίλαν με 1-0 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είχε εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας που τάραξαν τα νερά του γαλλικού ποδοσφαίρου. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε.

Ειδικότερα, το 1993, ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρντ Ταπί, κατηγορήθηκε για χρηματισμό αντίπαλης ομάδας. Ένα χρόνο αργότερα η «χρυσή» ομάδα των Μασσαλών διαλύθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η πρώην επικεφαλής του Διεθνού Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε καταδικαστεί για «αμέλεια», χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί κάποια ποινή.

Εκτό από πρόεδρος της Μαρσέιγ, ο Ταπί υπήρξε αφεντικό της ομάδας Ολιμπίκ της Μασσαλίας και πρώην υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1992-1993).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ