ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό

Μέρκελ: Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό
AP Photo / Markus Schreiber, File

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας της ήταν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, ομολόγησε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στον εορτασμό της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, από όπου τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας της Δημοκρατίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ειδικά σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίοι εμπόδισαν την περσινή, 30ή Επέτειο, έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, αλλά και «πολιτική αναγκαιότητα» και «δημοκρατική επιβολή», και παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας της.

«Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να εργαζόμαστε για αυτήν ξανά και ξανά, κάθε μέρα», τόνισε η Καγκελάριος από την πόλη Χάλε της Σαξονίας-'Ανχαλτ, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιθέσεων κατά της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

«Οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και η αύξηση των ψευδών ειδήσεων, η παραπληροφόρηση, η δυσαρέσκεια και το μίσος εντείνονται όλο και περισσότερο», τόνισε και, με το βλέμμα σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν στη Γερμανία, πρόσθεσε ότι «η λεκτική βαρβαρότητα και η ριζοσπαστικοποίηση που μπορεί να βιώσει κανείς δεν πρέπει να απαντηθεί μόνο από τα θύματα, αλλά πρέπει να απορρίπτεται από όλους - οι λεκτικές επιθέσεις οδηγούν πολύ γρήγορα στη βία».

«Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί. Η διαφορετικότητα και οι διαφορές δεν είναι εχθροί της δημοκρατίας», συνέχισε η Καγκελάριος και κάλεσε τους πολίτες να είναι «ανοιχτοί στους άλλους».

Η 'Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις μαζικές διαδηλώσεις του 1989 στην ΛΔΓ, οι οποίες έφεραν τελικά την ελευθερία. «Αυτό ήταν πραγματικό θάρρος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση», σημείωσε και ευχαρίστησε τόσο τα δημοκρατικά κινήματα στην ανατολική Ευρώπη όσο και τους δυτικούς εταίρους για την υποστήριξη.

Περιοριστικά μέτρα στην φετινή τελετή

Υπό περιορισμούς πραγματοποιήθηκε και η φετινή τελετή, με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Οικουμενική Δοξολογία έγινε στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από την οποία πραγματοποιούνταν το 1989 διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της ΛΔΓ.

«Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα επαγρύπνησης (…) Και σε αυτόν τον κόσμο, να είμαστε λίγο πιο ζεστοί και λίγο πιο ανθρώπινοι», ανέφερε ο Επίσκοπος Φάιγκε ο οποίος χοροστάτησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ