ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη

Αλγερία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη
Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας - Αλγερίας με αφορμή δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατόπιν της ανάκλησης του πρεσβευτή της στο Παρίσι, η βορειοαφρικανική χώρα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο Γάλλος συνταγματάρχης Πασκάλ Λανί δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στην εφημερίδα Le Figaro και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η Αλγερία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αξιωματούχοι στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν προχωρήσει επί του παρόντος σε κάποιο σχόλιο.

Η Αλγερία είχε ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις αφότου χαρακτήρισε «ανεύθυνα» σχόλια, που αποδόθηκαν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το διπλωματικό επεισόδιο πυροδότησε άρθρο του προέδρου της Γαλλίας στη εφημερίδα Le Monde, στο οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν γράφει ότι μετά την ανεξαρτησία της το 1962, η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός «μνημικού κεφαλαίου» που βασίζεται στην γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας, το οποίο τροφοδοτείται από «το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε δηλώσεις του υποδεχόμενος απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας, έκανε επίσης λόγο για «επίσημη Ιστορία», η οποία «ξαναγράφτηκε από την αρχή» και «δεν στηρίζεται σε αλήθειες», αλλά «σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας».

Παράλληλα, την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Φρανσουά Γκουγέτ, είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας, όπου του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Παρισιού να μειώσει στο μισό τις βίζες που δίδονται σε Αλγερινούς που θέλουν να μεταβούν στην Γαλλία.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την Τρίτη δραστική μείωση του αριθμού των αδειών εισόδου προς πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας, επικαλούμενο την άρνηση των χωρών του Μαγρέμπ να κινήσουν τις απαραίτητες προξενικές διαδικασίες για την επιστροφή των μεταναστών που απορρίπτονται από την Γαλλία.

Τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης επιμένουν, πάντως, ότι η ανάκληση του πρεσβευτή στο Παρίσι έχει σχέση με τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που επαναλαμβάνονται στο άρθρο του στην Le Monde.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ