ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με βίντεο να παίζει... μπάσκετ απαντά στο Foreign Policy για την υγεία του

Ερντογάν: Με βίντεο να παίζει... μπάσκετ απαντά στο Foreign Policy για την υγεία του
Twitter @ Recep Tayyip Erdoğan AP PHOTO

Με την ανάρτηση βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα στο οποίο εμφανίζεται να παίζει μπάσκετ και να δίνει συμβουλές περί άθλησης «απαντά» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα δημοσιεύματα περί εξαιρετικά επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του -με τελευταίο αυτό της αμερικανικής επιθεώρησης Foreign Policy που αναφέρει ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας.

«Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Προσπαθώ και εγώ να αθλούμαι τρεις φορές την εβδομάδα. Πρέπει να κινούμαστε πολύ» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται από τρίλεπτο βίντεο, ντυμένο με μουσική υπόκρουση, που τον εμφανίζει να «βάζει καλάθι».

Foreign Policy: Ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας

Πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο θέμα αναφέρεται και η έγκυρη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy.

«Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο Τούρκος ηγέτης δεν φαινόταν να είναι καλά. Μερικά από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, ωστόσο όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν. Σε ένα βίντεο κλιπ, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του και ενός βοηθού του καθώς βρίσκεται μπροστά σε μία σειρά από σκαλοπάτια. Σε ένα άλλο, φαίνεται να μπερδεύεται και να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και, σε ένα άλλο βίντεο που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν φαίνεται να καταπίπτει και να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού χαιρετισμού προς μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι, ενώ το ενδιαφέρον των ειδικών και των δημοσιογράφων είναι στραμμένο στις εκλογές του 2023, με δεδομένο ότι το ΑΚΡ υπέστη ταπεινωτικές ήττες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές με την απήχηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώνεται, ειδικά μεταξύ των νέων, ενδέχεται ο ίδιος να είναι ευάλωτος πριν από το 2023, όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή» συμπληρώνει το Foreign Policy.

Κατά καιρούς, φαίνεται αρκετά θλιμμένος, σχολιάζει και συμπληρώνει: «Παράλληλα με αυτή την εικόνα, υπάρχουν φήμες για την υγεία του προέδρου - συμπεριλαμβανομένων ιστοριών που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενη λήθη, κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, σύγχυση, έμετο και έχει κάνει εμφύτευση βηματοδότη. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος αύξησε τον αριθμό που τον φροντίζουν, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και παίρνει παυσίπονα πριν από δημόσιες εκδηλώσεις».

Το ίδιο το Foreign Policy συμπληρώνει ωστόσο ότι «αυτές οι φήμες διατυπώνονται συχνότερα από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός Τουρκίας ή δεν ανήκουν στον άμεσο περίγυρό του, οπότε οι ισχυρισμοί για επερχόμενο θάνατο του Ερντογάν μπορεί να είναι απλώς φλυαρίες. Άλλωστε, σε άλλα βίντεο, φαίνεται απόλυτα καλά».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι 67 ετών και βρίσκεται στην εξουσία περίπου 19 χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο 106 του τουρκικού Συντάγματος, σε περίπτωση αδυναμίας του κ. Ερντογάν να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου μέχρι να γίνουν εκλογές σε 45 ημέρες και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ