ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Και ο στρατός στη μάχη της κρίσης καυσίμων – Για «παγκόσμιο πρόβλημα» μιλά ο ΥΠΟΙΚ

Βρετανία: Και ο στρατός στη μάχη της κρίσης καυσίμων – Για «παγκόσμιο πρόβλημα» μιλά ο ΥΠΟΙΚ
AP Photo

Βρετανοί στρατιώτες με στολές μάχης έφθασαν σήμερα σε ένα διυλιστήριο της BP, μετά την εντολή της κυβέρνησης στον στρατό να βοηθήσει στην παράδοση καυσίμων ώστε να ξεπεραστεί μια τεράστια έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας σε καύσιμα, όπως διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Οι βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες για οτιδήποτε από χοιρινό, πουλερικά και βενζίνη έως φάρμακα και γάλα, έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις φθάνοντας σε οριακό σημείο εξαιτίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στον απόηχο των κρίσεων του Brexit και της Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές πανικού καυσίμων εν μέσω της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων προκάλεσαν χαοτικές σκηνές σε μεγάλες πόλεις με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού.

«Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας ζητήσαμε τις υπηρεσίες περισσότερων οδηγών. Η κατάσταση βελτιώνεται εδώ και μια εβδομάδα καθημερινά… γίνεται καλύτερη και καθώς η ζήτηση μειώνεται σε περισσότερο κανονικά επίπεδα αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Βρετανοί υπουργοί έχουν επανειλημμένως διαψεύσει ότι η κρίση με τα καύσιμα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Brexit και έχουν χαρακτηρίσει παγκόσμιο πρόβλημα την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων παρότι άλλες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες δεν έχουν συναντήσει ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων.

«Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων δεν είναι ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πανευρωπαϊκό και πέραν της Ευρώπης. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις, εκεί όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Εν μέσω της κρίσης με τα καύσιμα οι κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μια έλλειψη εκδοροσφαγέων και άλλων εργαζομένων σε σφαγεία μπορεί να υποχρεώσει στη μαζική θανάτωση έως 150.000 χοίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ