ΚΟΣΜΟΣ

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
Twitter/Nobel prize

Ο Αμερικανός επιστήμονας Ντέιβιντ Τζούλιους και ο λιβανοαρμενικής καταγωγής επίσης Αμερικανός Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας

Οι «επαναστατικές ανακαλύψεις» τους «επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η ζέστη, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να προκαλέσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

«Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».

Ο Ντέιβιντ Τζούλιους, 65 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε την καψικίνη, ένα δραστικό συστατικό της πιπεριάς που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος, για να εντοπίσει έναν υποδοχέα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που αντιδρά στη ζέστη.

Ο Αρντέμ Παταπουτιάν, καθηγητής στο Scripps Research της Καλιφόρνια και γεννημένος το 1967, χρησιμοποίησε από την πλευρά του κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα τάξη αισθητήρων που απαντούν στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Το βραβείο απονέμεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

Η εβδομάδα των Νόμπελ συνεχίζεται στη Στοκχόλμη αύριο, Τρίτη, με τη φυσική και την Τετάρτη με τη χημεία, για να ακολουθήσουν τα πολυαναμενόμενα Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και Ειρήνης την Παρασκευή - το τελευταίο είναι το μόνο που ανακοινώνεται στο Όσλο. Το πιο πρόσφατο Νόμπελ Οικονομίας θα κλείσει τα φετινά Νόμπελ την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ