ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σύλληψη Τούρκου κατασκόπου στο Ντίσελντορφ - Φέρεται να σχεδίαζε δολοφονίες αντιφρονούντων

Γερμανία: Σύλληψη Τούρκου κατασκόπου στο Ντίσελντορφ - Φέρεται να σχεδίαζε δολοφονίες αντιφρονούντων
AP Photo

Υπόθεση κατασκοπείας για λογαριασμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφορίων ΜΙΤ ερευνά η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, μετά τη σύλληψη ενός άνδρα σε ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ.

Ο 40χρονος Τούρκος Αλί Ντ., σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία, ενδεχομένως και για τον σχεδιασμό δολοφονιών αντιπάλων του Ταγίπ Ερντογάν και αποκαλύφθηκε όταν ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου στις 17 Σεπτεμβρίου βρήκε στο δωμάτιό του ένα όπλο.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το όπλο ήταν μεν άδειο, αλλά στον χώρο υπήρχαν ακόμη 200 σφαίρες, ένα δεύτερο πυροβόλο όπλο και μία λίστα με ονόματα και περιγραφές υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν.

Οι ειδικές δυνάμεις SEK που ανέλαβαν την έρευνα ανακάλυψαν ακόμη «επαγγελματικής ποιότητας» πλαστά διαβατήρια και έγγραφα, ενώ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Αλί Ντ. βρέθηκαν εικόνες από έγγραφα που του είχαν στείλει οι τουρκικές ανακριτικές αρχές. Επιπλέον, στον τραπεζικό λογαριασμό του υπόπτου υπάρχει μεγάλο χρηματικό ποσό.

Έκκληση από βουλευτή

Με αφορμή τη σύλληψη του υπόπτου ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστοφ ντε Φρις, ειδικός σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, κάλεσε μέσω της Bild τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να σταματήσουν άμεσα τις παρακολουθήσεις και να εγκαταλείψουν τη Γερμανία: ‘Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοια συμπεριφορά μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ‘».

Όπως επισημαίνει ωστόσο η εφημερίδα, όλα τα στοιχεία είναι υπερβολικά προφανή, ενώ και το αυτοκίνητο με το οποίο έφθασε στο ξενοδοχείο έφερε πινακίδες Κολωνίας και η άδεια κυκλοφορίας είχε εκδοθεί στο πραγματικό του όνομα, οπότε οι αρχές ερευνούν κάθε πιθανή θεωρία.

Τα δημοσιεύματα

Η Bild έχει τίτλο «Εισαγγελικές έρευνες εναντίον τούρκου μυστικού πράκτορα στην Ρηνανία» και διερωτάται: «Έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία δολοφόνο για να σκοτώσει αντικαθεστωτικούς;».

Στις 18 Σεπτεμβρίου εργαζόμενος σε ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ βρήκε όπλο σε ένα από τα δωμάτια. Κλήθηκαν περισσότεροι από 100 άνδρες της αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι εντόπισαν στο δωμάτιο περίπου 200 σφαίρες καθώς και μια λίστα με τα ονόματα τεσσάρων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν.

Ο ένοικος του δωματίου Αλί Ντ. συνελήφθη και στο κινητό του βρέθηκαν φωτογραφίες εγγράφων τουρκικών διωκτικών αρχών, που του είχαν σταλεί. Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας έκανε λόγο για ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο συλληφθείς συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας σχετικά με οπαδούς του Γκιουλέν στην περιοχή της Κολωνίας.

Με το θέμα ασχολείται και η Kölner Stadtanzeiger παρατηρεί με τίτλο: «Έρευνες για κατασκοπία»: «Λίγο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις η γερμανική δικαιοσύνη στο Ντίσελντορφ προσπάθησε να υποτιμήσει την υπόθεση σύλληψης του Αλί Ντ. δηλώνοντας ότι για έναν πράκτορα της πανίσχυρης ΜΙΤ ο συλληφθείς συμπεριφέρονταν ερασιτεχνικά. Και αναφέρει για παράδειγμα ότι νοίκιασε αυτοκίνητό με το πραγματικό του όνομα. Οι φωτογραφίες στο κινητό του Αλί Ντ., οι οποίες παραπέμπουν σε επικοινωνία με τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, ήταν ωστόσο η αφορμή για την έναρξη ερευνών εκ μέρους της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν στοιχεία για ανάθεση δολοφονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ