ΚΟΣΜΟΣ

Pandora Papers: Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν για τα ηχηρά ονόματα

Pandora Papers: Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν για τα ηχηρά ονόματα
AP Photo/Francisco Seco

Ντόμινο αποκαλύψεων επεφύλασσαν για την ευρωπαϊκή ελίτ τα Pandora Papers, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλέγει -για την ώρα- τη στάση του «ουδέν σχόλιο», σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στη γιγάντια διεθνή δημοσιογραφική έρευνα για τη φοροδιαφυγή.

«Η Κομισιόν δεν θα προβεί σε σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα Pandora Papers», ανέφερε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών.

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται», δήλωσε η κυρία Σπινάντ και προσέθεσε ότι η Κομισιόν «μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Φέρι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επισήμανε ότι «είναι πολύ ενεργή στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

«Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης», συμπλήρωσε.

Αναπόφευκτα, ανάμεσα στα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ξεχωρίζουν εκείνα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Ένα άλλο όνομα που αναφέρεται στα Pandora Papers είναι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος που εξελέγη το 2017 με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά. Τα στοιχεία που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι το 2009 ο Μπάμπις διοχέτευσε 22 εκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο εταιρειών, προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη κοντά στην Κυανή Ακτή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο. Σύμφωνα με την τσεχική ιστοσελίδα Investigace.cz, η ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών δεν περιλαμβανόταν στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που είχε υποβάλει ο Αντρέι Μπάμπις. Ο ίδιος δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα του δικτύου. Ωστόσο, για τον ίδιο ο χρόνος της αποκάλυψης είναι ιδιαίτερα εκρηκτικός, καθώς νέο κοινοβούλιο θα εκλεγεί στην Τσεχική Δημοκρατία την επόμενη εβδομάδα.

Μερίδιο σε εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους κατείχε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Έναν μήνα πριν από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο πρώην ηθοποιός που έγινε πολιτικός είχε πωλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία Maltex στον Σεργκέι Σεφίρ, στενό φίλο και συνεργάτη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ