ΚΟΣΜΟΣ

Pandora Papers: H πρώην καθαρίστρια που πλούτισε χάρη στον Πούτιν και το κρυφό εξώγαμο

Pandora Papers: H πρώην καθαρίστρια που πλούτισε χάρη στον Πούτιν και το κρυφό εξώγαμο
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το διαμέρισμα βρίσκεται δίπλα στα γαλάζια νερά της Μεσογείου, κοντά στο Καζίνο στο Μόντε Κάρλο που έγινε διάσημο χάρη στον Τζέιμς Μποντ. Ακριβώς από κάτω, στο λιμάνι, βασιλιάδες, μεγιστάνες και ολιγάρχες αράζουν τα υπερμεγέθη γιοτ τους.

Κι όμως, το ταπεινό παρελθόν της Σβελτάνα Κριβόνογκιτς δεν δικαιολογεί τέτοια χλιδή. Η Ρωσίδα μεγάλωσε σε ένα κομμουνιστικό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη και οι προηγούμενη εργασιακή της πείρα περιλαμβάνει δουλειές όπως εκείνη της καθαρίστριας.

Ωστόσο τα Pandora Papers που μόλις διέρρευσαν δείχνουν ότι η Κριβόνογκιτς, 46 ετών σήμερα, έγινε ιδιοκτήτρια αυτού του εντυπωσιακού διαμερίσματος στο Μονακό μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείες λίγες μόνο εβδομάδες προτού φέρει στη ζωή ένα κοριτσάκι. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η γυναίκα διατηρούσε μια μυστική, πολύχρονη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για μία μόνο από τις δεκάδες αποκαλύψεις που έφερε στο φως η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), με έδρα στην Ουάσιγκτον. Οι περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες που συνεργάστηκαν, έφεραν στο φως τους 6.500.000 φακέλους των «Pandora Papers», και οι οποίες ξεδιπλώνουν στοιχεία από τις 30.000 offshore που χρησιμοποιούνται από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, ώστε να αποκρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Χάρη σε αυτήν την έρευνα «ξεσκεπάστηκε» η δράση πάνω από 100 δισεκατομμυριούχων ολόκληρου του πλανήτη, πάνω από 35 (πρώην ή νυν) πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, ισχυρών επιχειρηματιών, επιφανών προσωπικοτήτων και σταρ της μουσικής. Μία δράση νόμιμη στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ενδεικτική της προσπάθειάς τους να αποκρύψουν την περιουσία τους, αποφεύγοντας να πληρώσουν το χρηματικό αντίτιμο –αλλά και τις αντιδράσεις των λαών τους- που θα κατέβαλαν αν τη δήλωναν στις χώρες τους.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της 46χρονης Ρωσίδας, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι είναι ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, καθώς και τη χρήση μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Μονακό που δούλευε ταυτόχρονα για έναν από τους δισεκατομμυριούχους φίλους του Πούτιν.

Τα αρχεία δεν δείχνουν πώς η γυναίκα βρήκε τα χρήματα να πληρώσει για ένα διαμέρισμα αξίας 4,1 εκατ. δολαρίων το 2003. Ωστόσο ο χρόνος της αγοράς –την εποχή που φημολογούνταν ότι είχε δεσμό με τον Ρώσο ηγέτη- δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση.

Πολλά ακίνητα και μία κόρη

Παρότι εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έχει διαψεύσει τη φημολογία, λεπτομέρειες γύρω από το διαμέρισμα αλλά και άλλα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της Κριβόνογκιτς, εμπλέκουν τον Ρώσο πρόεδρο με κάποιο τρόπο.

Η κρυφή μέχρι σήμερα ερωμένη του Πούτιν φέρεται να έχει, εκτός από το πολυτελές οίκημα στο Μόντε Κάρλο, ένα διαμέρισμα σε μία εύπορη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, άλλα ακίνητα στη Μόσχα κι ένα γιοτ, συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η φημολογούμενη κόρη εκτός γάμου του Πούτιν.Instagram

Τον περασμένο Μάρτιο, η «κρυφή κόρη του Πούτιν», η οποία φιλοξενείται στα ρωσικά ΜΜΕ με το όνομα Λουίζα Ρόζοβα και φέτος έκλεισε τα 18, εθεάθη σε μπαρ να διασκεδάζει με φίλους.

Αν και στο παρελθόν η Λουίζα έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει την εκτίμηση του ειδικού του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, Χασάν Ουγκάιλ, ότι μοιάζει πάρα πολύ στον Ρώσο πρόεδρο, παραδέχθηκε στη ρωσική έκδοση του περιοδικού «GQ» ότι «πιθανόν» θυμίζει τον Πούτιν όταν ήταν νέος προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που μοιάζουν στον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ