ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία- Exit Poll: Χάνουν οι Πεντάστεροι τη Ρώμη - Στην Κεντροαριστερά Μιλάνο, Νάπολη και Μπολόνια

Ιταλία- Exit Poll: Χάνουν οι Πεντάστεροι τη Ρώμη - Στην Κεντροαριστερά Μιλάνο, Νάπολη και Μπολόνια
AP Photo/Gregorio Borgia

Πέντε χρόνια μετά την «κατάκτηση» της Ρώμης, σε μία νίκη-ορόσημο για τα Πέντε Αστέρια που ήλθαν να «σπάσουν» τον δικομματισμό στην Ιταλία, η Βιρτζίνια Ράτζι και το άλλοτε αντισυστημικό κίνημα οδηγείται σήμερα σε εκλογική συντριβή στις δημοτικές κάλπες με τα exit poll να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και την απερχόμενη δήμαρχο Βιρτζίνια Ράτζι να μην περνά καν στον δεύτερο γύρο. Επικράτηση της κεντροαριστεράς από τον πρώτο γύρο σε Μιλάνο, Νάπολη και Μπολόνια. Νίκη της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές της Καλαβρίας.

Μάχη στήθος με στήθος για την ιταλική πρωτεύουσα δίνουν ο δικηγόρος και ραδιοφωνικός παραγωγός Ενρίκο Μικέτι, ο οποίος υποστηρίζεται από την ακροδεξιά συμμαχία υπό τη Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας, και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρώην υπουργός Οικονομίας και ευρωβουλευτής.

Βάσει του exit poll της Rai, o Ενρίκο Μικέτι συγκεντρώνει 27-32% και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι 26,5-30,5%, ενώ ακολουθούν με 16,5-20,5% αμφότεροι οι Βιρτζίνια Ράτζι και ο Κάρλο Καλέντα, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος Δράση.

Η Κεντροαριστερά φαίνεται ότι επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο στο Μιλάνο, τη Νάπολη και την Μπολόνια.

Ο κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα επανεκλέγεται συγκεντρώνοντας 54-58% και ακολουθεί ο Λούκα Μπερνάρντο με 32-36%. Από τον πρώτο γύρο επικρατούν, βάσει των exit poll, σε Νάπολη και Μπολόνια οι Γκαετάνο Μανφρέντρι (57-61%) και Ματέο Λέπορε (61-65%), αντίστοιχα.

Αμφότεροι κεντροαριστεροί, έχουν τη στήριξη των Πέντε Αστέρων σε μία «κιτρινο-κόκκινη συμμαχία» που ήλθε να «δοκιμαστεί» στις κάλες των δημοτικών εκλογών.

Ουσιαστικά οι «πεντάστεροι» δεν εκλέγουν κανέναν δικό τους υποψήφιο και «βλέπουν» νίκη μόνο στη Νάπολη και τη Μπολόνια, όπου στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Στο Τορίνο προηγείται ο Στέφανο Λο Ρούσο (44-48%) και ακολουθεί ο κεντροδεξιός υποψήφιος Πάολο Νταμιλάνο (36,5-40,5%). Προβάδισμα του κεντροδεξιού υποψηφίου καταγράφεται στην Τεργέστη.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας, σύμφωνα πάντα με τα exit poll για την Rai, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, Ρομπέρτο Οκιούτο, προηγείται με 46,5-50.5% και έπειται η κεντροαριστερή υποψήφια Αμάλια Μπρούνι με 24-28%.

Στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας -την πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση αφότου ανέλαβε τα ηνία ο ετερόκλητος συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι, οι οποίες έρχονται να δοκιμάσουν και να αναδιαμορφώσουν τις εύθραυστες ισορροπίες εντός της συμμαχίας- η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 59,79%.

«Ποιος Μικέτι;»...

Ο 55χρονος Ενρίκο Μικέτι, φαβορί για τη δημαρχία της Ρώμης, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «παλιός ψηφοφόρος της Χριστιανοδημοκρατίας» που τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει την ακροδεξιά υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Οι ραδιοφωνικές του εκπομπές είναι ένα κράμα από αναφορές σε αθλητικά θέματα και λογύδρια για την αρχαία Ρώμη -γεγονός που δεν ξέφυγε τελικά της προσοχής της ακροδεξιάς της Μελόνι.

Μέχρι πριν τέσσερις μήνες, όταν επελέγη ως υποψήφιος για τη δημαρχία, ουδείς τον γνώριζε. Ο άνθρωπος που σήμερα θεωρείται φαβορί για το Καπιτώλιο ήταν ουσιαστικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, και δεν είναι τυχαίο το σύνθημα «Ποιος Μικέτι;» (Michetti chi?) που επέλεξε, θέλοντας να μετατρέψει σε σημείο δύναμης την αδυναμία του.

Βαριά ήττα στη Ρώμη για Πέντε Αστέρια

Η «κατάκτηση» της Ρώμης το 2016 από το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποτέλεσε ορόσημο στο κύμα λαϊκισμού που σάρωσε την Ιταλία την περασμένη δεκαετία για να φθάσει τελικά το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο -που έχει «περάσει» σήμερα στον Τζουζέπε Κόντε- να εισέλθει σε εθνική κυβέρνηση, το 2018.

Έκτοτε, ωστόσο, η υποστήριξη προς τα Πέντε Αστέρια ακολούθησε αντίστροφη πορεία, ενώ η Βιρτζίνια Ράτζι εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά αντιδημοφιλή δήμαρχο, αντιμέτωπη με κατηγορίες για ανικανότητα και στην καλύτερη περίπτωση απειρία, αδυνατώντας να δώσει λύσεις στα «αιώνια» προβλήματα της «Αιώνιας Πόλης».

Κρίση των απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, ατμοσφαιρική ρύπανση, στεγαστικό, εσχάτως ακόμη και... αγριόχοιροι να περιδιαβαίνουν στην ιταλική πρωτεύουσα, «χρεώνονται» ως αποτυχίες στη δήμαρχο που ανέλαβε πέντε χρόνια πριν με το σύνθημα ότι θα φέρει «άνεμο αλλαγής».

Όμως, το διακύβευμα στην κάλπη της Ρώμης ξεπερνά κατά πολύ το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Ράτζι. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία στην οποία προσήλθε ο ο Τζουζέπε Κόντε μετά την ανάληψη των ηνίων των Πέντε Αστέρων τον Αύγουστο, αφότου είχε ηγηθεί, τυπικά ως ανεξάρτητος, δύο κυβερνήσεων με τη συμμετοχή του Κινήματος.

Ο ίδιος ο Κόντε παραμένει δημοφιλής, εξ ου και ρίχτηκε στο πλευρό της Βιρτζίνια Ράτζι σε πλήθος προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Χάνοντας όμως την πρωτεύουσα, το εκλογικό του ντεμπούτο «ραγίζει» και η υπαρξιακή κρίση των Πέντε Αστέρων ίσως και να μην είναι αναστρέψιμη και να επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν ως «ετοιμοθάνατο» το κόμμα που χρόνια πριν «έσπασε» το δίπολο λαϊκής δεξιάς υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κεντροαριστεράς.

Η Βιρτζίνια Ράτζι σαφώς δεν «πλήρωσε» στις κάλπες της Ρώμης μόνο τα δικά της πεπραγμένα, αλλά και την απογοήτευση ένθερμων ψηφοφόρων των Πέντε Αστέρων που είδαν το άλλοτε αντισυστημικό κόμμα να «συνθηκολογεί» και να συμβιβάζεται συνάπτοντας συμμαχίες με ορκισμένους εχθρούς του. Πρώτα να εισέρχεται σε κυβέρνηση μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (που επίσης κινήθηκε προς το μετριοπαθέστερο... αποτινάσσοντας τον «Βορρά» από τον τίτλο της) και έπειτα να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι «δίπλα» στην Forza Italia του Μπερλουσκόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ