ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Μπρα-ντε-φερ Λονδίνου - Βρυξελλών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Brexit: Μπρα-ντε-φερ Λονδίνου - Βρυξελλών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Olivier Hoslet, Pool via AP

Συνδυάζοντας απειλή και εκβιασμό η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί για μονομερή άρση των τελωνειακών ρυθμίσεων της μετά Brexit εποχής για την Βόρεια Ιρλανδία και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ταχεία λύση.

Σε ομιλία του κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ μίλησε για «βρετανική αναγέννηση» ως καρπό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά τον «μακρύ εφιάλτη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Βρετανός υπουργός κάνει λόγο για «βρετανική αναγέννηση» την ώρα που η χώρα πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις και προβλήματα τροφοδοσίας, κυρίως σε καύσιμα, αλλά και σε είδη διατροφής και, πλέον, και σε φάρμακα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει «φιλοδοξία». «Τα μαστορέματα δεν χρησιμεύουν σε τίποτα... χρειαζόμαστε σημαντική αλλαγή» δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Χωρίς συμφωνία για μία γρήγορη λύση, οφείλουμε να ενεργήσουμε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό προστασίας του Άρθρου 16». Ισως, τελικά, να είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της χώρας μας, του λαού μας, του εμπορίου μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της ειρηνευτικής διαδικασίας» προειδοποίησε.

Το Άρθρο 16 επιτρέπει την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων της συμφωνίας διαζυγίου σε περίπτωση «σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δυσχερειών».

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε ένα μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το αίτημα, λέγοντας ότι είναι ανοικτές σε συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στις βρετανικές προτάσεις, «αλλά αυτό που καταλαβαίνω και ανησυχώ είναι ότι δεν θα λάβουμε μία απάντηση που θα επιτρέπει τις σημαντικές αλλαγές που χρειαζόμαστε» είπε ο Ντέιβιντ Φροστ.

Για την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brexit τοποθετεί ντε φάκτο το σύνορο που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρξει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία. Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Όμως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου προκαλεί εντάσεις στην Βόρεια Ιρλανδία και υπονομεύεται από τους προτεστάντες Ενωτικούς, που είναι προσηλωμένοι στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταλογίζουν στις ρυθμίσεις του την ευθύνη για την διατάραξη της τροφοδοσίας της επαρχίας και θεωρούν ότι δημιουργεί ντε φάκτο σύνορα στην θάλασσα της Ιρλανδίας χωρίζοντας της Βρετανία από την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ντέιβιντ Φροστ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «κατάρρευση της διακομματικής υποστήριξης προς το Πρωτόκολλο» λόγω της αυστηρότητας στην εφαρμογή των ρυθμίσεών του.

Κατά την γνώμη του, το ίδιο το Πρωτόκολλο πλήττει την συμφωνία της 'Μεγάλης Παρασκευής', που έβαλε τέλος στις τρεις αιματηρές δεκαετίες των Troubles.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ