ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Τζο Μπάιντεν στον απόηχο της AUKUS

Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Τζο Μπάιντεν στον απόηχο της AUKUS
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζο Μπάιντεν κατά τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ του Ιουνίου στις Βρυξέλλες (AP Photo/Michel Euler)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είχε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τους τριγμούς που προκάλεσε στις ευρωατλαντικές σχέσεις η τριμερής αμυντική συμφωνία Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS), η οποία αιφνιδίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδήγησε σε διπλωματική ρήξη ΗΠΑ - Γαλλίας.

Κατά τη επικοινωνία τονίστηκε η «κοινή δέσμευση» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών «να προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα», όπως αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν απόψε. ΕΕ-ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Τονίσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα κοινά ζητήματα. Καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τηλεφωνική συνομιλία ακολουθεί την «ανακωχή» στην οποία κατέληξαν οι πρόεδροι οι Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν μετά την πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας να αποσύρει τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ αντιδρώντας στην αμυντική σύμπραξη που τις κόστισε ένα συμβόλαιο-μαμούθ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

H ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία. «Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί» είχε δηλώσει μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ στο CNNi.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επίσης δηλώσει δημόσια ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ