ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχρή υποδοχή Μπλίνκεν στο Παρίσι: Στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Γάλλων προς τις ΗΠΑ

Ψυχρή υποδοχή Μπλίνκεν στο Παρίσι: Στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Γάλλων προς τις ΗΠΑ
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Στο Παρίσι βρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των ταραγμένων σχέστων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, μετά την περιβόητη συμφωνία AUKUS.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σήμερα το πρωί με μία συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με σύμβουλο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στο Παρίσι την Τρίτη να συζητήσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Γάλλων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πάγωμα των γαλλοαμερικανικών σχέσεων επήλθε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την τριμερή συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού (AUKUS), κίνηση που τορπίλισε κολοσσιαίο συμβόλαιο για την πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ερωτηθείς πώς θα καθησυχάσει τους Γάλλους για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν περιορίστηκε να απαντήσει: «Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αργότερα».

Ήδη άμα τη αφίξη του Αμερικανού διπλωμάτη, η ατμόσφαιρα ήταν αρκούντως ηλεκτρισμένη, μη θυμίζοντας σε τίποτα την φιλική υποδοχή, τον περασμένο Ιούνιο. Τότε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποδεχόταν τον Αντονι Μπλίνκεν λέγοντας «καλωσόρισες σπίτι σου», αφού ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει περάσει την εφηβεία του στο Παρίσι και θεωρεί την Γαλλία «δεύτερη πατρίδα».

Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο τόνος έχει αλλάξει: ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» που παραπέμπει στην συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ και για «διάρρηξη εμπιστοσύνης».

Καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας. Και η συνάντηση με τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα προβολής. Καμία συνέντευξη Τύπου δεν έχει προγραμματισθεί μετά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Επειτα από μία εβδομάδα μεγάλης έντασης, ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στους Μπάιντεν και Μακρόν έφερε κάποιον κατευνασμό, όταν ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει καλύτερη επικοινωνία με το Παρίσι. Οι δύο συμφώνησαν για την έναρξη μίας «διαδικασίας εις βάθος διαβουλεύσεων».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής εντάσσεται το σημερινό τετ-α-τετ Μπλίνκεν-Λεντριάν, πριν από την συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στο τέλος του Οκτωβρίου στην Ευρώπη.

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε δηλώσεις του στο BFMTV, αναφερόμενος στην κρίση στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις, έκανε λόγο για ένα «προσωρινό συμβάν που θα ξεπεραστεί». Δεν πρόκειται για «προδοσία», αλλά για απουσία επικοινωνίας».

Κινήσεις «εξωστρέφειας» από τη Γαλλία

Για να δείξει ότι η Γαλλία δεν είναι απομονωμένη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανία, της Ισπανίας, της Πολωνίας και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Με την κρίση αυτή διακυβεύονται τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την λειτουργία των συμμαχιών μας και την εμπλοκή των Ευρωπαίων στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού», επισημαίνεται από γαλλική διπλωματική πηγή.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε πρόσφατα ότι η κρίση εν τέλει μπορεί να είναι ένα κακό για να προκύψει ένα καλό, επιτρέποντας την «αποσαφήνιση» ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού του ρόλου μίας ευρωπαϊκής άμυνας συμπληρωματικής στην λειτουργία του ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ