ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Αγοράζει το πειραματικό χάπι της MSD κατά της Covid-19

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Αγοράζει το πειραματικό χάπι της MSD κατά της Covid-19
Lukas Coch/AAP Image via AP

Η Αυστραλία θα αγοράσει 300.000 δόσεις του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου κατά της Covdi-19 της MSD (σ.σ. η αμερικανική Merck & Co), ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, την ώρα που η Βικτόρια κατέγραφε το προηγούμενο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από οποιαδήποτε πολιτεία της χώρας από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την Covid-19 αν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για τους ανθρώπους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, σύμφωνα με ειδικούς.

«Οι θεραπείες αυτές δείχνουν ότι θα μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό» δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον στο Nine News, καθώς η Αυστραλία ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της τον ερχόμενο μήνα για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους.

Το φάρμακο αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου έτους.

Η MSD ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση για επείγουσα χρήση του φαρμάκου της το ταχύτερο δυνατόν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε αιτήματα προς τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Η Αυστραλία εξάλλου έχει εντείνει τους ρυθμούς της εμβολιαστικής της εκστρατείας, με το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της, και την πρωτεύουσα Καμπέρα να βρίσκονται σε lockdown εβδομάδων για να καταπολεμήσουν το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού σε όλη τη χώρα που έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 αναμένεται να φτάσει το 80% εντός της ημέρας.

Στην Βικτόρια αναφέρθηκαν 1.763 νέα κρούσματα, τα οποία υπερβαίνουν τον αριθμό ρεκόρ των 1.488 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο, ενώ η πολιτεία ευελπιστεί να αρχίσει το εκ νέου άνοιγμά της μόλις τα επίπεδα εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της φτάσουν το 70%, κάτι που αναμένεται να συμβεί γύρω στα τέλη αυτού του μήνα, ενώ τώρα ανέρχεται σε 53%.

Το Σίδνεϊ παράλληλα, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αναμένεται να εξέλθει από το lockdown στις 11 Οκτωβρίου, την πρώτη Δευτέρα μετά την επίτευξη, όπως αναμένεται, του στόχου για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού του άνω των 16 ετών, ενώ σήμερα ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα εδώ και επτά εβδομάδες. Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 608 νέα κρούσματα, την πλειονότητά τους στην πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, και 7 νέους θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ