ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Τα Εμιράτα ετοιμάζουν αποστολή για τη ζώνη μεταξύ Άρη και Δία

Διάστημα: Τα Εμιράτα ετοιμάζουν αποστολή για τη ζώνη μεταξύ Άρη και Δία
AP/Jon Gambrell

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκτοξεύσουν ένα διαστημικό όχημα για να εξερευνήσουν την κύρια ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές της αραβικής χώρας που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2021 τα Εμιράτα έθεσαν σε τροχιά γύρω από τον Άρη το διαστημικό σκάφος «Αμάλ» ή «Hope» («Ελπίδα» στα ελληνικά) και έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στο διάστημα και ο πρώτος αστροναύτης των ΗΑΕ.

Σήμερα, η διαστημική υπηρεσία των Εμιράτων ανακοίνωσε ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος θα ξεκινήσει ένα πενταετές ταξίδι το 2028 και θα καλύψει μια απόσταση 3,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μέχρι να φτάσει στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, πέρα από την τροχιά του Άρη.

Αρχικά θα πλησιάσει την Αφροδίτη και στα μέσα του 2029 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το 2030 θα εξερευνήσει την πρώτη ζώνη των αστεροειδών και θα ακολουθήσουν άλλες επτά, προτού να προσγειωθεί, το 2033, σε έναν αστεροειδή που απέχει 560 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 τα Εμιράτα έστειλαν τον πρώτο αστροναύτη τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για μια αποστολή οκτώ ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ