ΚΟΣΜΟΣ

Κέρδισαν οι Ρώσοι τον Τομ Κρουζ στην κούρσα για την πρώτη ταινία στο Διάστημα

Κέρδισαν οι Ρώσοι τον Τομ Κρουζ στην κούρσα για την πρώτη ταινία στο Διάστημα
Πηγή: Roscosmos

Μια Ρωσίδα ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης έφθασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα γυρίσουν την πρώτη τους ταινία στο Διάστημα  κερδίζοντας σε μια ιδιότυπη «κούρσα» τον Τομ Κρουζ. 

Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 354 χιλιομέτρων.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν σε πατριωτικό κλίμα την προετοιμασία της εκτόξευσης με ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης στο Κανάλι Ένα της ρωσικής τηλεόρασης με τους παρουσιαστές να παρουσιάζουν το εγχείρημα ως μια σημαντική εξέλιξη στη Ρωσία που την παρακολουθεί όλος ο κόσμος.

Η έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Η πρόκληση» θέτει την Ρωσία σε πορεία αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τελευταίο κεφάλαιο του ανταγωνισμού στο διάστημα.

Η 37χρονη ηθοποιός Γιούλια Περεσίλντ και ο 38χρονος σκηνοθέτης, Κλιμ Σιπένκο κατάφεραν να φθάσουν στο Διάστημα πριν από τον Τομ Κρουζ, ο οποίος προγραμματίζει να πάει με διαστημόπλοιο της εταιρείας SpaceX για το γύρισμα μιας χολιγουντιανής ταινίας όπως είχε ανακοινώσει η NASA πέρυσι, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ο τίτλος της.

Στην διαστημική βιομηχανία της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται καθυστερήσεις, σημειώνονται ατυχήματα και ξεσπούν σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ η διαστημική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, που βασίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζονται από πλούσιους επιχειρηματίες όπως οι Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος, έχει αναπτύξει νέα διαστημόπλοια.

Η Περεσίλντ και ο Σιπένκο ξεκίνησαν την διάρκειας 12 ημερών αποστολή τους συνοδεία δύο Ρώσων κοσμοναυτών.

Ο ανταγωνισμός της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα ήταν το σήμα κατατεθέν του Ψυχρού Πολέμου. Η Μόσχα είχε εκτοξεύσει στο διάστημα τον πρώτο δορυφόρο και είχε στείλει τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία όπως και την πρώτη γυναίκα, αλλά η NASA κατάφερε να στείλει αστροναύτες στην Σελήνη.

Μεταγενέστερα άρχισαν να συνεργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου κοσμοναύτες και αστροναύτες ζουν οι μεν δίπλα στους δε εδώ και δεκαετίες.

«Το Διάστημα είναι ο χώρος που υπήρξαμε πιονέροι, είναι ο χώρος όπου ανεξάρτητα απ' οτιδήποτε, διατηρούμε αρκετά ηγετικές θέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά την εκτόξευση.

«Ναι και οι άλλοι κάνουν κάποια βήματα επίσης, στην δεδομένη περίπτωση ο ανταγωνισμός με την καλή έννοια είναι προφανής. Για την χώρα μας, παρόμοιες πτήσεις, οι οποίες πραγματικά εκλαϊκεύουν τα επιτεύγματά μας και γενικά το θέμα του διαστήματος, είναι κάτι πολύ καλό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στην ταινία, η Περεσίλντ υποδύεται την γιατρό η οποία ζήτησε να ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να σώσει την ζωή ενός κοσμοναύτη. Οι κοσμοναύτες που αποτελούν το πλήρωμα του σταθμού θα παίξουν επίσης στην ταινία.

Μπορεί για τον σκηνοθέτη Κλιμ Σίπενκο, ο οποίος έχει ύψος 1.90 μ., η πτήση σε μια μικρή κάψουλα να καθίσταται δύσκολη, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για μια πτήση στον Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ