ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Μετατίθενται κατά ένα μήνα οι βουλευτικές εκλογές - Κανονικά τον Δεκέμβριο οι προεδρικές

Λιβύη: Μετατίθενται κατά ένα μήνα οι βουλευτικές εκλογές - Κανονικά τον Δεκέμβριο οι προεδρικές
O ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ AP Photo

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2022, με καθυστέρηση ενός μήνα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

«Η εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή του προέδρου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αγκάθι» ο εκλογικός νόμος

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υιοθέτησε χθες, Δευτέρα, τον εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την υιοθέτηση επίμαχου νόμου που καθορίζει την προεδρική εκλογή.

Η Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, προσπαθεί να εξέλθει από μια δεκαετία σύγκρουσης που σημαδεύτηκε από την ύπαρξη αντίπαλων εξουσιών και αιματηρή βία.

Μετά το τέλος των μαχών το καλοκαίρι του 2020 μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, μια ενοποιημένη και μεταβατική κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Μάρτιο για να οδηγήσει στη μετάβαση. Ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης στο τέλος μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρόσφερε ένα φως ελπίδας.

Στην κυβέρνηση αυτή, υπό τον επιχειρηματία Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ανατέθηκε από 75 προσωπικότητες της Λιβύης όλων των παρατάξεων που συνήλθαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ενώσει τους θεσμούς και να ολοκληρώσει την ατελείωτη πολιτική μετάβαση, οργανώνοντας βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Η έγκριση του νόμου για τις βουλευτικές εκλογές σημειώνεται έπειτα από τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, νόμου που διέπει την εκλογή του μελλοντικού προέδρου, που επικυρώθηκε χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία και ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, προς δυσαρέσκεια των δυνάμεων που κυριαρχούν στην Τρίπολη.

Εκπρόσωποι του Ανωτάτου Συμβουλίου του Λιβυκού Κράτους, οργάνου που λειτουργεί ως Γερουσία -εγκατεστημένου στην Τρίπολη- και του Κοινοβουλίου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ραμπάτ του Μαρόκου και χωρίς να κάνουν αναφορά σε συμφωνία επί εκλογικού νόμο για την προεδρία της χώρας, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ