Στην ανάπτυξη της «ασύμμετρης οργανοκατάλυσης» το Νόμπελ Χημείας 2021
Ο Γερμανός επιστήμονας Μπένγιαμιν Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Χημείας 2021 για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου κατασκευής μορίων που επέτρεψε να «πρασινίσει» η χημεία και να βελτιωθεί η φαρμακευτική έρευνα, ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.
Οι δυο επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ «για την ανάπτυξη της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης», σημείωσε η επιτροπή των Νόμπελ στην Στοκχόλμη.
«Οι οργανικοί καταλύτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα χημικών αντιδράσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
«Χρησιμοποιώντας αυτές τις αντιδράσεις, οι ερευνητές μπορούν πλέον να κατασκευάσουν πιο αποτελεσματικά οτιδήποτε, από νέα φαρμακευτικά προϊόντα έως μόρια που μπορούν να αιχμαλωτίσουν το φως στα ηλιακά κύτταρα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «αυτοί οι καταλύτες ήταν φιλικοί προς το περιβάλλον και φθηνοί στην παραγωγή».
Το Νόμπελ Χημείας δίδει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).
Συμφωνία Καναδά - Saab για την απόκτηση αεροσκαφών ραντάρ: Στο επίκεντρο η επιτήρηση της Αρκτικής
08:04
Το τρέξιμο σε ταχύτητα περπατήματος μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο σε μόλις 10 λεπτά
08:00
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έως αύριο το μεσημέρι - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο
07:51
Πάνος Γερμανός: Ο Έλληνας επιχειρηματίας με deals από το… Ουζμπεκιστάν μέχρι την Πολωνία
07:45