ΚΟΣΜΟΣ

Μία γυναίκα οδήγησε στη σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων του Παρισιού

Μία γυναίκα οδήγησε στη σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων του Παρισιού
REUTERS/ GONZALO FUENTES

Μία γυναίκα ήταν αυτή που οδήγησε τις γαλλικές αρχές στο κρησφύγετο του Αμπντελαμίντ Αμπαούντ, του τρομοκράτη που είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη.

Μάλιστα ο τρομοκράτης φέρεται να ετοίμαζε και άλλες επιθέσεις, οι οποίες αποτράπηκαν έπειτα από τον θάνατό του σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη τα έγγραφα από την έρευνα των γαλλικών αρχών που έχει στην κατοχή της, η γυναίκα που τον κατέδωσε στην αστυνομία, δύο ημέρες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, συνόδευσε την ξαδέλφη του Αμπαούντ στο κρησφύγετό του σε προάστιο του Παρισιού, στην περιοχή Aubervilliers στο Σεν Ντενί.

Η γυναίκα, η οποία για λόγους ασφαλείας διατήρησε την ανωνυμία της, δεν γνώριζε ποιον επρόκειτο να συναντήσουν, ωστόσο μόλις είδε τον Αμπαούντ, φαίνεται να τον αναγνώρισε.

“Τον είχα δει στην τηλεόραση”, φέρεται να είπε αργότερα στην αστυνομία σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφερόμενη σε βίντεο από τη Συρία, στα οποία απαθανατίζεται ο Αμπαούντ να σέρνει πτώματα πίσω από ένα φορτηγό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η γυναίκα τηλεφώνησε και ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές, αποκαλύπτοντας το κρησφύγετό του, γεγονός που οδήγησε στην επιχείρηση της αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκε ο ίδιος ο Αμπαούντ, αλλά και η 26χρονη ξαδέρφη του που βρισκόταν στο κρησφύγετο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τα έγγραφα, ο Αμπαούντ, είχε αναθέσει στην ξαδέρφη του Χάνα Αιτμπουλάχεν να τον βοηθήσει να βρει ένα καλύτερο μέρος, καθώς και να τον προμηθεύσει με ρούχα, προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του.

Ο Αμπαούντ, μάλιστα, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στις δύο γυναίκες, ότι δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού κράτους τον είχαν συνοδεύσει στην Ευρώπη, οι οποίοι κρύβονταν ανάμεσα στις ροές των προσφύγων.

Η γυναίκα που τον κατέδωσε, ανέφερε ότι θέλει ο κόσμος να μάθει πως μια μουσουλμάνα κατέδωσε τον τρομοκράτη και τόνισε ότι το Ισλάμ δεν διδάσκει όσα κάνουν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ