ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε «ελεύθερη πτώση» το CDU ενώ αρχίζει η διαπραγμάτευση για συνασπισμό «Φανάρι»

Γερμανία: Σε «ελεύθερη πτώση» το CDU ενώ αρχίζει η διαπραγμάτευση για συνασπισμό «Φανάρι»
AP Photo/Martin Meissner, file

Κατακρημνίζονται τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σε νέα δημοσκόπηση, καθώς εμπεδώνεται το κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα, το οποίο μάλιστα σήμερα, Τετάρτη, έμεινε και εκτός διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, CDU/CSU εξασφαλίζουν την προτίμηση του 19% των ψηφοφόρων, 5,4% κάτω από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ενισχύεται σημαντικά και από 25,7% που έλαβε στις εκλογές, φθάνει στο 28%.

Πιο κοντά στις εκλογικές τους επιδόσεις βρίσκονται οι Πράσινοι με 15% (14,8% στις εκλογές) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 14% (11,5%).

Στο ερώτημα ποιος πολιτικός θεωρείται καταλληλότερος προκειμένου να ανανεώσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το 24% επιλέγει τον πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρίντριχ Μερτς, το 21% τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Ρέτγκεν και το 7% τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Υπέρ του νυν αρχηγού του κόμματος 'Αρμιν Λάσετ εκφράζεται μόλις το 2% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης, ο κ. Μερτς προηγείται ακόμη πιο ξεκάθαρα, με 41%, έναντι 21% του κ. Ρέτγκεν, 10% του κ. Σπαν και 5% του κ. Λάσετ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο κόμμα είναι και το γεγονός ότι το 22% των υποστηρικτών του δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους προαναφερθέντες.

Αρχίζουν δερευνητικές συνομιλίες SPD-Πρασίνων-FDP

Την πρόσκληση των Πρασίνων για τριμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αποδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Προηγουμένως η ηγεσία των Πρασίνων είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού συνασπισμού «Φανάρι», καθώς εκτιμάται ότι σε αυτό το σχήμα υπάρχουν τα περισσότερα κοινά σημεία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε πλήρως τον συνασπισμό Τζαμάικα», διευκρίνισε ωστόσο ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Μεταξύ του FDP και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία και ένας συνασπισμός Τζαμάικα παραμένει μια επιλογή για εμάς», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να προσπαθήσουμε πρώτα για συνασπισμό υπό το SPD.

Σημείωσε μάλιστα ότι έχει ήδη συνεννοηθεί σχετικά με τον Όλαφ Σολτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ