ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μία ολόκληρη πόλη της Βραζιλίας θα εμβολιάσει η Pfizer στο πλαίσιο έρευνας

Κορωνοϊός: Μία ολόκληρη πόλη της Βραζιλίας θα εμβολιάσει η Pfizer στο πλαίσιο έρευνας
AP Photo/Bruna Prado

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.

H Pfizer Inc θα μελετήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 εμβολιάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό άνω των 12 ετών σε μια πόλη στη νότια Βραζιλία, έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη, από την εταιρεία.

Η μελέτη θα διεξαχθεί στην πόλη Τολέδο με πληθυσμό 143.000 κατοίκων, στο δυτικό τμήμα της πολιτείας Παρανά, σε συνεργασία με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της Βραζιλίας, τις τοπικές αρχές, ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο.

Η Pfizer επισήμανε πως στόχος είναι να μελετηθεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού σε ένα «σενάριο της πραγματικής ζωής», αφότου ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί.

«Η πρωτοβουλία είναι η πρώτη και η μοναδική του είδους της, που θα αναληφθεί σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία σε μια αναπτυσσόμενη χώρα» τόνισε η Pfizer.

Μια παρόμοια έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Butantan, ένα από τα κορυφαία κέντρα έρευνας στον τομέα της βιοιατρικής στη Βραζιλία, στη μικρότερη πόλη Σερανά, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, προκειμένου να μελετηθεί το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd.

Τον Μάιο, το ινστιτούτο Butantan είχε δηλώσει πως ο μαζικός εμβολιασμός είχε μειώσει τους θανάτους από την Covid-19 κατά 95% στην πόλη με πληθυσμό 45.644 κατοίκους. Το ινστιτούτο σκέφτεται να επεκτείνει την έρευνα για μια τρίτη δόση.

«Εδώ, πιστεύουμε στην επιστήμη και λυπόμαστε για τους σχεδόν 600.000 θανάτους από την Covid-19 στη Βραζιλία» δήλωσε ο δήμαρχος του Τολέδο Μπέτο Λουνίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε σχέση με τη μελέτη της Pfizer.

Από την πλευρά του, ο Ρέγκις Γουλάρτ, ερευνητής του νοσοκομείου Moinhos de Vento στο Τολέδο, σημείωσε πως στόχος της μελέτης είναι να επικυρώσει σε συνθήκες πραγματικής ζωής την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, όπως καταγράφεται στις κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη θα αποτελέσει, επίσης, ευκαιρία να υπάρξει μακροχρόνια παρατήρηση, σε βάθος έως και ενός έτους, των συμμετεχόντων και να απαντηθούν ερωτήματα, όπως η διάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19 και των νέων παραλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ