ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών στο ΝΑΤΟ υπονομεύουν τις ελπίδες για διάλογο

Κρεμλίνο: Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών στο ΝΑΤΟ υπονομεύουν τις ελπίδες για διάλογο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να αποπέμψει σχεδόν όλα τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας υπονόμευσε τις ελπίδες της Μόσχας, για το ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν και να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Συμμαχία.

Η απέλαση από το ΝΑΤΟ οκτώ μελών της αποστολής της Ρωσίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, τα οποία όπως δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», υπήρξε το τελευταίο πλήγμα στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης που βρίσκονται ήδη σε χαμηλό επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Υπάρχει μια προφανής ανακολουθία στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ για την επιθυμία τους να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη χώρα μας και τις πραγματικές τους ενέργειες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι ενέργειες αυτές φυσικά -πρόσθεσε ο Πεσκόφ- δεν μας επιτρέπουν να έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες εξομάλυνσης των σχέσεων, την επανάληψη του διαλόγου με το ΝΑΤΟ. Μάλλον οι προοπτικές αυτές υπονομεύονται στην πράξη πλήρως».

«Η απόφαση αυτή δεν συνδέεται με κάποιο ιδιαίτερο γεγονός, όμως έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό αύξηση της ρωσικής κακόβουλης δραστηριότητας και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως οι δραστηριότητες των οκτώ δεν ήταν σύμφωνες με τις διαπιστεύσεις τους.

Χθες το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι η αποστολή της Μόσχας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα μειωθεί κατά το ήμισυ «ως απάντηση σε ύποπτες κακόβουλες ρωσικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και κατασκοπείας».

Το 2018, στον απόηχο της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι, το ΝΑΤΟ απέσυρε τη συμφωνία για τον διορισμό επτά υπαλλήλων διαπιστευμένων στη ρωσική αποστολή στη Συμμαχία και απέρριψε εκκρεμή αιτήματα διαπίστευσης για άλλους τρεις.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, η συνέλευση του ΝΑΤΟ, μείωσε επίσης τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής κατά 10 άτομα από τα 30 που ήταν.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό κατηγόρησε χθες το ΝΑΤΟ για διπροσωπία. Ένας φιλικά προσκείμενος στο Κρεμλίνο βουλευτής διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα, αν και όχι απαραίτητα αυτού του είδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ