ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν μυστικά τον στρατό της Ταϊβάν

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν μυστικά τον στρατό της Ταϊβάν
Από πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν για την απόκρουση χερσαίας επέμβασης Military News Agency via AP

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν μυστικά τον στρατό της Ταϊβάν «εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο» με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού απέναντι στην Κίνα και με κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι αποκαλύψεις έρχονται τη στιγμή που οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να τερματίσει τον «επιθετικό εξαναγκασμό» κατά της Ταϊβάν ενώπιον της αυξανόμενης στρατιωτικής κινητικότητας και επίδειξης ισχύος της -με τις σοβαρότερες στα χρονικά παραβιάσεις της ζώνης αεράμυνας της νήσου από κινεζικά μαχητικά, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Περίπου 20 στρατιωτικοί των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μία ομάδα πεζοναυτών εκπαιδεύουν μικρές μονάδες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη επίσημες αμερικανικές πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το Πεντάγωνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα.

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη ή συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στήριξή μας στην Ταϊβάν και οι αμυντικοί δεσμοί μας [με το νησί] είναι αντίστοιχοι με την απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Σαπλ.

«Καλούμε το Πεκίνο σε τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών» μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, προσέθεσε.

Η WSJ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πέρυσι Νοέμβριο στον Τύπο της Ταϊβάν. Τότε είχε αναφερθεί ότι έφτασαν στο νησί πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν τον ταϊβανέζικο στρατό στις αμφίβιες επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο είχαν διαψευστεί, τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Ταϊπέι. Και οι δύο πλευρές υπενθύμισαν τότε ότι απλώς συνεργάζονται στον αμυντικό τομέα.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι από τον αμερικανικό στρατό έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να συμμετέχουν, στο πλευρό των Ταϊβανέζων, στη στρατιωτική άσκηση Balance Tamper στην Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ