ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε θετικό τόνο η πρεμιέρα των συνομιλιών για συνασπισμό υπό τον Σολτς

Γερμανία: Σε θετικό τόνο η πρεμιέρα των συνομιλιών για συνασπισμό υπό τον Σολτς
Χαμογελαστή φεύγει η Αναλένα Μπέρμποκ από την πρώτη συνάντηση για τον «φωτεινό σηματοδότη» AP Photo/Steffi Loos

Για τη Δευτέρα «κλείστηκε» το επόμενο «ραντεβού» Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων για τις διερευνητικές συνομιλίες προς συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» υπό τον Όλαφ Σολτς.

Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά το πέρας των σημερινών, πρώτων συνομιλιών που διήρκεσαν σχεδόν επτά ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και καλή ατμόσφαιρα.

«Συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Το Σαββατοκύριακο πρέπει να αξιοποιηθεί για να προετοιμασθεί μια εντατική εβδομάδα διερευνητκών συζητήσεων. Δεν θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι» δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του FDP, Φόλκερ Βίσινγκ, δήλωσε εξίσου ότι «οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά».

Υπάρχει η προθυμία να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Η σημερινή συζήτηση είναι ενθαρρυντική» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το προεδρείο του κόμματός του ψήφισε ομόφωνα υπέρ των σε βάθος διερευνητικών συζητήσεων για ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων».

Και ο γενικός διευθυντής του κόμματος των Πρασίνων εκφράστηκε θετικά.

«Ήταν μια καλή μέρα η σημερινή. Παρά τις όποιες διαφορές κατά τον προεκλογικό αγώνα είναι πολύ καλό σημάδι το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον» ανέφερε.

Δήλωσε τέλος ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών ότι δεν θα ανακοινώνουν δημόσια τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των συζητήσεών τους.

Έναρξη διερευνητικών συνομιλιών

Στο «τραπέζι» της πρώτης συνάντησης επρόκειτο να βρεθούν ζητήματα όπως η προστασία του κλίματος, η φορολογία, η εξασφάλιση φθηνής στέγης και ο κατώτατος μισθός.

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνομιλώντας με ακτιβιστές της Greenpeace, διαβεβαίωνε ότι το κλίμα θα αποτελέσει βασικό θέμα των συνομιλιών.

«Διαφορετικά δεν θα είχε νόημα» η συνάντηση, δήλωσε, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί από όλες τις πλευρές ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των συνομιλιών.

Από την πλευρά του SPD, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε «γοργούς ρυθμούς» για τις διαπραγματεύσεις, εφόσον από τις διερευνητικές συνομιλίες διαφανεί δυνατότητα σύγκλισης.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ περιορίστηκε να αναφερθεί στην αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στην απόφαση για διερευνητικές του σχήματος «Φανάρι»:

«Ο Μάρκους Ζέντερ (CSU) μιλάει για εκ των πραγμάτων απόρριψη της Τζαμάικα και ο 'Αρμiν Λάσετ (CDU) δηλώνει πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί», τόνισε.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «Φανάρι» (SPD - Πρασίνων - FDP), ενώ μόνο το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP, αλλά με επικεφαλής της Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ