ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα από αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα από αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση Μπάιντεν
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι έχει δώσει οδηγίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί» ο αυξανόμενος αριθμός των επεισοδίων βίας στις καμπίνες επιβατών των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, καθώς αρκετά από αυτά προκαλούνται από την υποχρέωση των επιβατών να φορούν μάσκες προσώπου κατά της μετάδοσης της COVID-19.

«Έχω δώσει οδηγίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιβεβαιώσει ότι αντιμετωπίζουμε κατάλληλα τη βία στα αεροσκάφη. Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια μιας ομιλίας του στην πολιτεία του Ιλινόι.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 4.626 αναφορές για επεισόδια με επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 3.366 περιστατικών που σχετίζονται με τις μάσκες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προχώρησε σε ενέργειες για την επιβολή του νόμου σε 177 περιπτώσεις με την έκδοση προστίμων οικονομικού ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε άμεσα την εξέλιξη αυτή.

Αρκετά περιστατικά εντός της καμπίνας επιβατών των αεροσκαφών καταγράφηκαν σε βίντεο από επιβάτες, οι οποίοι στη συνέχεια τα ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον προηγούμενο μήνα, δύο υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές παρότρυναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ να διερευνήσει και να διώξει ποινικά τους απείθαρχους επιβάτες των αεροπορικών εταιριών, εξαιτίας της αύξησης τέτοιων περιστατικών στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Ιούνιο, μία ομάδα που εκπροσωπούσε τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, όπως την American Airlines, την Delta Air Lines και την United Airlines, όπως επίσης και τις ενώσεις των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρίες, ζήτησε από τον Γκάρλαντ να διώξει ποινικά τον αυξανόμενο αριθμό των απείθαρχων και βίαιων επιβατών.

Η επιστολή από τις Αεροπορικές Εταιρίες της Αμερικής ανέφερε ότι «τα περιστατικά αποτελούν μία απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και των επιβατών και των εργαζομένων μας».

Τον προηγούμενο μήνα, η Delta κάλεσε άλλες αεροπορικές εταιρίες να μοιραστούν λίστες με ονόματα επιβατών, στους οποίους απαγορεύτηκε η επιβίβαση στα αεροσκάφη στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 εξαιτίας της προβληματικής συμπεριφοράς τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών βίας, εντός της καμπίνας των αεροσκαφών.

Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έβαλε στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων που διατηρεί περισσότερους από 1.600 ανθρώπους.

Ο διευθυντής της FAA επέβαλε τον Ιανουάριο πολιτική μηδενικής ανοχής στη συμπεριφορά των επιβατών που προκαλούν προβλήματα εντός της καμπίνας των αεροσκαφών, μετά την καταγραφή περιστατικών κατά τα οποία, υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν προβλήματα σε πτήσεις κατά την χρονική περίοδο γύρω από την 6η Ιανουαρίου, οπότε έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η πολιτική αυτή θα ισχύει μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ