ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητώντας τον Zodiac: Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την ταυτότητά του κατά συρροή δολοφόνου

Αναζητώντας τον Zodiac: Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την ταυτότητά του κατά συρροή δολοφόνου
AP Photo/Eric Risberg, File

Tο μυστήριο πίσω από τον Zodiac, τον άγνωστο κατά συρροή δολοφόνο, που συντάραξε τις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 60 και του 70, με τη δράση του να γίνεται ακόμη και ταινία, ισχυρίζεται ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών. 

Η Case Breakers, μια ομάδα 40 πρώην ερευνητών της αστυνομίας, δήλωσε ότι εντόπισε τον άνθρωπο που θεωρεί ως τον κατά συρροή δολοφόνο, γνωστό ως Zodiac, χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία και πληροφορίες από ιατροδικαστικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η ομάδα έδωσε στις αρχές ένορκες καταθέσεις από το δικαστήριο και εξασφάλισε φωτογραφίες δεκαετιών. Κατονόμασαν τον άνδρα ως Gary F. Poste, ο οποίος πιστεύεται ότι πέθανε το 2018. Οι προσπάθειες του CNNi να επικοινωνήσει με τα μέλη της οικογένειας του ατόμου που κατονομάστηκε ήταν ανεπιτυχείς.

Zodiac: Μία ανοικτή υπόθεση

Ο Zodiac, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ, απέκτησε τεράστια φήμη στέλνοντας επιστολές στην αστυνομία και τα τοπικά ΜΜΕ, στις οποίες καυχιόταν για τους φόνους του μέχρι και το 1974. Έγραψε επίσης μερικά γράμματα σε κώδικα και συμπεριέλαβε στις επιστολές του κομμάτια από ρούχα των θυμάτων με αίμα, ως απόδειξη των πράξεών του.

Ο δολοφόνος εικάζεται ότι είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες στη Βόρεια Καλιφόρνια από το 1968 έως το 1969, αν και ο ίδιος σε επιστολές του αναλαμβάνει την ευθύνη για τουλάχιστον 37 δολοφονίες. Σε απάντηση των νέων ισχυρισμών, το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο (SFPD) επιβεβαίωσε στο CNN ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

«Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πιθανούς υπόπτους, καθώς πρόκειται για ανοιχτή έρευνα», ανέφερε το SFPD σε ανακοίνωσή της. «Η υπόθεση του Zodiac παραμένει ανοικτή. Δεν έχουμε νέες πληροφορίες για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε το FBI σε δήλωσή του στο CNN.

Οι Case Breakers εκτιμούν ότι ο άνδρας είναι υπεύθυνος και για τη δολοφονία της Cheri Jo Bates το 1966 στην κομητεία Riverside της Καλιφόρνια. Ο μόνος σύνδεσμος που είχε η δολοφονία της Bates ωστόσο, με τον δολοφόνο ήταν μια χειρόγραφη επιστολή που ελήφθη μέσω ταχυδρομείου, όπου ο ίδιος ο δολοφόνος φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα χωρίς να επιβεβαιώνει τα ευρήματα των Case Breakers.

Οι αποδείξεις που επικαλείται η ομάδα

Μερικά από τα στοιχεία που θεωρούν αποδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Ένα ρολόι με πιτσιλιές που αγοράστηκε σε στρατιωτική βάση, το οποίο βρήκε η αστυνομία μετά τη δολοφονία της 18χρονης φοιτήτριας Cheri Jo Bates
    - αποτύπωμα τακουνιού του ίδιου στυλ και μεγέθους, που βρέθηκε σε τρεις άλλες σκηνές από δολοφονίες του Zodiac
  • Ουλές στο μέτωπο παρόμοιες με το σκίτσο του Zodiac από το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο
  • Σύνδεση μεταξύ του ονόματός του και των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που έστελνε στην αστυνομία, ο φερόμενος δολοφόνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ